Ultimele Știri

Ziua Unirii – Avem nevoie de lideri şi oameni noi care au înţeles că nu mai putem continua înşelând speranţele oamenilor

klaus iohannis

Astăzi se împlinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Române. Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 este considerat primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional modern român. La evenimentele organizate cu ocazia zilei Unirii Principatelor au participat circa 7000 de persoane.

„Am înălţat o rugăciune pentru toţi cei care au făurit Unirea. Trebuie cinste şi înţelegere între noi”, a spus IPS Teofan, ca un cuvânt înainte de începerea ceremoniei.

 „Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu la Iaşi. Revin cu mare bucurie la Iaşi, o creaţie organică, după cum o numea Nicolae Iorga. Actul unirii a avut de înfruntat nu doar interese, însă elitele vremii au trecut peste toate aceste obstacole şi au reuşit”, a spus preşedintele Iohannis în faţa mulţimii.

Premierul Dacian Cioloş  a vorbit despre necesitatea unui nou proiect de ţară, despre combaterea corupţiei şi despre reforma administrativă. A amintit, totodată, despre proiectul eșuat al autostrăzii din Moldova care trebuie cât mai repede corectat.

„Conectarea prin drumuri rapide a provinciilor este o nerealizare care se cere corectată. Unirea a făcut ca Principatele să prindă forță în jurul unui proiect de țară. Guvernul pe care-l conduc își propune să valorifice obiectivele propuse. Putem depăși diferențele inerente între partide și interese. Principiile și ideile țin de consolidarea României de astăzi. Programul Guvernului pe care-l conduc are ca prioritate dezvoltarea țării”, a spus premierul Dacian Cioloș.

Klaus Iohannis, Președintele României

„Dragi români,

Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu aici, la Iaşi, astăzi, în zi de sărbătoare când se împlinesc 157 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească. 24 ianuarie ne oferă prliejul să onorăm o pagină ilustră din istoria noastră. Revin cu mare bucurie de fiecare dată la Iași.

Actul unirii a avut de înfruntat şi interesele din afara graniţelor celor două state (…) Al.I. Cuza, omul potrivit la locul potrivit. Acest moment a reprezentat începutul unei perioade de transformări şi reforme într-un context politic dificil. În şapte ani de domnie, acest lider a transformat Principatele Române în pofida tuturor presiunilor şi a demarat reforme profunde în numeroase domenii.

Dragi români, ca şi atunci, în acest an avem de ales: 2016 e un an electoral. Urmează perioada în care clasa politică are şansa de a se reconecta la aşteptările cetăţenilor şi de a-și asuma responsabilităţi. Cred că cetăţenii noştri îşi doresc lucruri simple de la politicieni: să se ţine de cuvânt şi să respecte legile. Partidele au ocazia să probeze că au înţeles aceste lucruri.

Avem acelaşi obiectiv: binele oamenilor pe care îi reprezentăm. Sper că vom avea un an electoral decent, iar muncă, profesionalismul vor câştiga. Avem nevoie de abordări, lideri şi oameni noi care au înţeles că metehnele trecutului trebuie să rămână ale trecutului şi că nu putem continua înşelând speranţele oamenilor.

Doamnelor şi domnilor, perioada care a urmat Unirii de la 1859 a adus mari reforme pentru realizarea deplină a proiectului unionist printre care o nouă constituţie, o clasă politică înnoită, schimbări semnificative care au schimbat capacitatea instituţiilor noului stat modern.

Una dintre marile reforme a fost o nouă lege a şcolii româneşti, cea din 1864. Deplin conştient de rolul pe care îl are educaţia în viaţa unei naţiuni, sunt determinat să împlinim împreună proiectul pe care l-am numit ‘România educată’. Partea de temelie a unei naţiuni o reprezintă educaţia. Vreau să clădim cu înțelepcicune şi atenţie acest proiect.

Ştiu totodată că sunt multe alte lucruri de reglat şi perfecţionat, că avem fragilităţi şi lipsuri. Sunt convins că le putem corecta împreună prin muncă, seriozitate şi prin dorința de a lăsa o ţară mai bună generaţiilor viitoare. Spre exemplu, Moldova suferă încă din cauza decalajelor economice. O autostradă care să lege Moldova de restul ţării şi Europa ar aduce numeroase beneficii, iar acest proiect, în următoarea perioadă, ar trebui să devină prioritar.

Istoria şi limba comune contribuie la consolidarea identităţii şi solidarităţii dintre statele noastre. Vă asigur că România sprijină cu tot ce e posibil aspiraţiile europene ale Republicii Moldova și rămâne un partener de încredere.

Vă doresc multă sănătate, curaj, încredere în propriile forțe și dragoste pentru România”

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*