Ziua mondială a educației: „Să-i prețuim pe profesori, să le îmbunătățim statutul”

  • Nicoleta Ungureanu
  • 5 octombrie 2016
  • Educație

Ziua mondială a educației (Journée mondiale des enseignants / World Teachers’ Day) este sărbătorită astăzi, 5 octombrie, ca în fiecare an. În acest an, evenimentul este intitulat „Să-i prețuim pe profesori, să le îmbunătățim statutul”, potrivit site-ului unesco.org.

De asemenea, în 2016, de Ziua educației, se marchează 50 de ani de la adoptarea Recomandării UNESCO și a Organizației Internaționale a Muncii cu privire la statutul cadrelor didactice (1966).

Cadrul de acțiune Educație 2030 subliniază faptul că profesorii „trebuie să fie recrutați și remunerați în mod adecvat, să fie motivați, să beneficieze de o formare profesională satisfăcătoare, să fie susținuți și dotați cu resurse suficiente”.

Se estimează că până în 2030 vor fi necesare 3,2 milioane de cadre didactice suplimentare pentru a asigura învățământul primar universal, și încă 5,1 milioane de profesori, pentru asigurarea învățământului secundar general (gimnaziu).

Această zi a fost desemnată la 5 octombrie de către UNESCO pentru a marca semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor” (1966) și ”Recomandarea privind învățământul superior” (1997), principalele documente de referință privind cadrele didactice la nivel internațional, conform Agerpres.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *