Ultimele Știri

Zi istorică pentru cetățenii Republicii Moldova

Începând de astăzi, 28 aprilie, cetățenii Republicii Moldova pot călători în Uniunea Europeană fără vize.  Cetățenii Republicii Moldova pot intra în România începând de luni, fără  viză și pot avea șederi a căror durată nu poate depăși 90 de zile, în cursul oricărei perioade de 180 de zile, informează  IGPF.

Aceștia pot călători  cu un pașaport biometric, iar  autoritățile moldovene se așteaptă la o creștere a fluxului de pasageri cu cel puțin 15%, dar și o majorare a numărului de cereri pentru pașapoartele biometrice.  Măsură intră în vigoare în urma  prevederilor Regulamentului (UE) nr. 259/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 3.04.2014 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 al Consiliului de stabilire a listelor ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de aceasta obligaţie, Republica Moldova fiind introdusă în partea 1 din Anexa II a Regulamentului 539/2001, precizează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), într-un comunicat.  

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a  simplificat procedurile de control vamal,  astfel încât cetățenii pot trece frontiera vamală mai rapid, fără a mai fi nevoie să aștepte la cozi interminabile și multe ore de așteptare în Vamă.  Inspectoratul General al Poliție de Frontieră a suplimentat numărul de colaboratori vamali, iar dacă se va atesta un număr mare de mijloace de transport, vor fi utilizate toate  pistele de control vamal.

EU merit

Cetățenii Republicii Moldova nu au drept de muncă în Uniunea Europeană. Cei care călătoresc în UE, vor primi la Vamă un ghid de la polițiștii de frontieră, în care le sunt prezentate drepturile și obligațiile pe care le au în UE, care este scopul vizitei, o rezervare la hotel s-au locul unde vor locui în țara de destinație, cartea verde, în cazul călătoriei cu automobilul, ori datele de contact ale persoanelor care le-au făcut invitaţie.

Totodată trebuie să aibă o asigurare medicală și bani pentru a justifica întreținerea pentru perioada călătoriei.  Republica Moldova  devine prima țara a Parteneriatului Estic,  care obţine liberalizarea regimului vizelor. Astăzi, 28 aprilie, peste 100 de studenţi, elevi, rude ale moldovenilor stabiliţi în Grecia, dar şi jurnalişti vor merge împreună cu  premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, la Atena,  cu ocazia liberalizării regimului de vize. La eveniment vor mai participa Igor Corman, preşedintele Parlamentului, Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, şi eurodeputatul  Monica Macovei, preşedinta Comitetului de cooperare UE-Republica Moldova.

“Este un pas incredibil de important, (Republica) Moldova devenind prima țară membră a Parteneriatului Estic care obține liberalizarea regimului vizelor”, a declarat pentru AFP șeful misiunii UE la Chișinau Pirkka Tapiola.

Liberalizarea regimului de vize este văzută cu ochi buni de tinerii din Republica Moldova care doresc să viziteze UE, dar nu și de persoanele mai în vârstă, aceștia spun că pensiile lor sunt prea mici și nu își pot permite o astfel de călătorie.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*