Ultimele Știri

Zi de sărbătoare pentru pompierii români

Pompierii din România sărbătoresc astăzi, 13 septembrie, 167 de ani de existență. Ziua Pompierilor este celebrată din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, care a conferit în anul 1863 noi drapele de luptă Companiei de Pompieri a Capitalei.

Cu trei ani înainte, în 1860, domnitorul român a decis să răsplătească sacrificiul detașamentului de pompieri, comandat de căpitanul Pavel Zăgănescu (foto), care a dus o luptă inegală pe Dealul Spirii contra a 6000 de soldați otomani, conduși de Kerim Pașa.

Totul se întâmpla pe 13 septembrie 1848, an revoluționar în istoria europeană și românească. 47 de soldați pompieri și-au pierdut viața în această bătălie. Primul Parlament al României, apreciind sacrificiul eroilor de la 13 septembrie, curajul şi patriotismul pompierilor militari, acordă participanţilor la eroicul act pensii pe viaţă şi prima medalie românească: PRO VIRTUTE MILITARI.

Conform unui comunicat de presă transmis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, astăzi se vor desfășura activități omagiale dedicate momentului istoric de la 13 septembrie 1848, care vor avea loc la Monumentul „Eroilor Pompieri” din Calea 13 septembrie, cu începere de la ora 10.00.

Festivitatea va cuprinde ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de  flori,  precum  şi  conferirea  însemnelor  onorifice  „Pompierul  de  onoare  al  anului”  şi „Salvatorul de onoare al anului”.

De asemenea, Foişorul de Foc, ce servea în secolul trecut drept turn de observație pentru apărarea împotriva incendiilor, va putea fi vizitat între orele 9.00 și 15.00. Multă vreme, acesta a fost cea mai înaltă clădire din București.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*