Ultimele Știri

Zgomotul cătușelor scoate la iveală prietenii nebănuite. Mafia transpartinică iese la suprafaţă

basescu-oprea

Zgomotul cătușelor a reușit să scoată la suprafață prietenii politice nebănuite. Deși în aparență sunt rivali, odată cu valul de dosare și arestări, vechii oponenți din politică se apără unii pe alții.

Lupta pe scena politică s-a dat în ultimii ani, cel puțin la nivel de discurs, între două tabere: Traian Băsescu și Elena Udrea, iar pe de altă parte fostul premier, Victor Viorel Ponta, care l-a avut alături pe Sebastian Ghiță. Balanţa era înclinată de Gabriel Oprea, fie spre Cotroceni, în timpul guvernelor Boc şi MRU, fie înspre Palatul Victoria- în timpul Guvernelor Ponta. În realitate însă, lucrurile par să stea diferit: în urma rechizitoriului DNA au ieșit la iveală alianțe politice în interes de afaceri care ne arată că această rivalitatea era doar mimată de ochii „publicului”, politicienii strângându-și mâinele pe sub masă, în timp ce afacerile continuau să prospere. Lucrurile ar fi continuat dacă așa zișii rivali nu și-ar fi găsit un scop comun, care să îi scoată, de mână, la suprafață: lupta împotriva procurorilor.

În urmă nu cu mult timp, Traian Băsescu în numea pe Sebastian Ghiță „al doilea Vântu“, însă lucrurile s-au schimbat, iar acum fostul președinte apare la televiziunea acestuia luându-i apărarea lui Gabriel Oprea în scandalul în care votul Senatului a blocat anchetarea morții polițistului Bogdan Cosmin Gigină:

„Gabriel Oprea e primul pasager dintr-un accident auto care este acuzat de omor din culpă. Era pe bancheta din spate. Este de remarcat la doamna Kovesi mesajul politic. A fost o mare capcană şi o mare prostie. În capcană a picat Gabriel Oprea“, a spus Traian Băsescu, miercuri seara, la RTV. Fiind exact aceleași cuvintele pe care le-a folosit şi Gabriel Oprea în Senat. „Niciodată în România sau în lume nu am auzit de această încadrare de ucidere din culpa stând pe bancheta din spate“, s-a apărat fostul vicepremier.

Oprea își negociază o nouă imunitate

Potrivit unor surse politice, cu câtvea ore înainte să-i ia apărarea lui Oprea la RTV, Traian Băsescu a fost chiar acasă la fostul vicepremier. Întrebat de „Adevărul“ dacă s-a întâlnit ieri cu Gabriel Oprea, preşedintele PMP nici n-a confirmat, nici n-a infirmat. „Sursele dumneavostră vă spun nişte bârfe“, a comentat Traian Băsescu, conform adevarul.ro.

De asemenea, surse parlamentare au declarat pentru „Adevărul“ că Oprea, deşi susţine că se va retrage din politică, negociază cu Traian Băsescu un loc pe liste la alegerile parlamentare, tocmai pentru a-şi păstra imunitatea şi după decembrie 2016. Întrebat de „Adevărul“, Băsescu n-a respins ipoteza. „Gabriel Oprea a demisionat de câteva luni din UNPR. La revedere!“, a spus Băsescu.
Fostul preşedinte l-a mai apărat la televizor şi pe Victor Ponta în dosarul în care fostul premier este acuzat de conflict de interese, după ce l-a pus pe Dan Şova ministru, primind în schimb foloase necuvenite. „Nu sunt de acord cu abordarea procurorilor referitor la conflictul de interese. Să spui că în baza acelor afaceri a fost numit domnul Şova ministru, mi se pare o exagerare. În dosarul acesta, cel puţin în diagnosticul penal pus, nu mi se pare că se poate poate forţa atât de mult conflictul de interese încât să ceri ridicarea imunitătii unui premier“, spunea Traian Băsescu, în vara lui 2015, înainte ca Parlamentul să voteze solicitarea procurorilor de începerea a urmării penale. Până la urmă, majoritatea PSD din Camera Deputaţilor a respins solicitarea.
Din corul avocaţilor lui Ponta n-a lipsit nici Elena Udrea. Fostul lider al PMP a criticat faptul că Victor Ponta a fost pus sub control judiciar în noul dosar, în care fostul premier este acuzat că i-a oferit un loc eligibil prietenului său Sebastian Ghiţă, după ce acesta a plătit vizita lui Tony Blair la Bucureşti, în timpul căreia s-a întâlnit cu Victor Ponta, ca vector de imagine.

Elena Udrea spune că acuzaţia procurorilor la adresa lui Victor Ponta reprezintă o „exagerare” şi nu crede că Sebastian Ghiţă i-ar fi dat bani fostului premier pentru a obţine un loc eligibil în Parlament. „Nu cred că între domnul Ponta şi domnul Ghiţă relaţiile sunt de natură încât noi să suspicionăm că a fost pus pe listă pentru aşa ceva. Cred că este o exagerare şi mi s-ar părea interesant dacă domnului Blair i se va pune control judiciar, eventual pentru că a acceptat, este o complicitate la această faptă. Cred că este prea mult şi nu cred numai eu“, a comentat Elena Udrea, care, la rândul său are probleme cu legea.

Iohannis cere reformă parlamentară

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat din nou Parlamentul pentru votul dat în cazul Gabriel Oprea. Şeful statului susţine că aleşii ar trebui să voteze favorabil toate solictiările Justiţiei, pentru că vinovăţia se stabileşte în faţa judecătorilor. De asemenea, şeful statului le cere politicienilor cu probleme penale să facă un pas în spate până primesc o sentinţă definitivă.
„Eu cred că acest vot, care în sine, din păcate, nu este singular, arată foarte clar că este nevoie de o curăţire a clasei politice, de o reformă parlamentară. Până nu vom reuşi să avem oameni curaţi, dedicaţi, în Parlament, nu vom reuşi să mişcăm lucrurile. Nu am nimic cu nimeni, tuturor le doresc numai bine, sănătate şi viaţa lungă!, dar, în politică, cine are o problemă (penală – n.r.) trebuie să înţeleagă că nu poate să meargă mai departe până nu se clarifică acea chestiune. Cum să asteptăm de la un cetăţean să aibă încredere în Parlament dacă acolo sunt mulţi urmăriţi penal, iar alţii sunt condamnaţi penal? Până nu vom reuşi să avem în Parlament oameni care nu merg acolo să facă avere, ci să reprezinte comunitatea, vom avea probleme. Lupta anticorupţie nu e o marotă a mea, este o necisitate. Fără aceatsă curăţenie, primenire a clasie politice, nu vom putea să construim România aşa cum îşi doresc românii“, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*