Ultimele Știri

Zeci de viitori spioni ruși s-au deconspirat chiar înainte de a-și începe cariera! Și-au sărbătorit public intrarea în FSB

Circa 50 de noi agenți intrați de curând în Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) s-au deconspirat chiar înainte de a-și începe cariera în spionaj. 

Aceștia au sărbătorit public intrarea lor în lumea spionajului, plimbându-se ostentativ într-un cortegiu auto prin Moscova și postând pe internet fotografii și o înregistrare video, relatează publicația britanică The Sunday Times.

Absolvenții programului de pregătire al FSB se pot vedea clar în imagini, fotografiile fiind în unele cazuri însoțite de numele complete ale noilor agenți.

Unul dintre ofițerii veterani ai FSB, generalul în rezervă Alexander Mikhailov, i-a acuzat pe respectivii de „trădare”, în timp ce alți foști ofițeri de informații au avertizat că serviciile secrete străine vor înregistra fotografiile și identităților acestora, fapt care le compromite noilor agenți ruși posibilitatea de a lucra sub acoperire. „Trebuie să fii de-a dreptul prost să-ți începi cariera în spionaj spunând lumii întregi că vei fi agent secret”, remarcă un fost ofițer al KGB care a lucrat ca spion în străinătate pe vremea Războiului Rece.

„În timpul pregătirii care a durat cinci ani li s-a spus și li s-a repetat că un agent FSB trebuie să comporte modest, să fie discret și să nu atragă atenția. Participarea la un asemenea cortegiu nu face decât să păteze imaginea FSB. Trebuie examinat serios dacă cei care au făcut acest lucru chiar sunt potriviți pentru a fi agenți FSB”, spune la rândul său Gheorghi Fedotov, care a activat timp de 16 ani în KGB și a condus o scurtă perioadă FSB.

Unul dintre protagoniștii scandalului rus declară că nu înțelege de ce s-a făcut atâta ”zarvî” pe marginea acestui subiect: ”Nu am încălcat nicio lege, a fost doar o serbare inofensivă. Dacă am fi folosit (autoturisme) Volga în loc de Mercedes, nimeni nu ar mai fi protestat”, spune el.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*