Ultimele Știri

Zeci de foști și actuali parlamentari, acuzaţi de nepotism. Cum s-a dat de gol un fost deputat

32 de foşti şi actuali parlamentari sunt în conflict de interese. Asta a constatat Agenţia Naţională de Integritate. Este vorba de 14 actuali deputaţi, 17 foşti deputaţi şi un senator. În cazul a trei dintre aceştia, ANI a sesizat Parchetul General pentru că faptele lor ar fi de natură penală.

mita

În replică la comunicatul ANI, primul incriminat din listă, fostul deputat Amet Aledin susţine că a vrut să facă un bine şi a angajat la cabinetul său o persoană, dar în acte a trecut numele soţiei sale.

„Am folosit pur si simplu această cale, cu acordul Camerei, un contract de colaborare şi nimic mai mult. Chiar am folosit numele soţiei, ea apare oficial ca fiind angajată. Vă spun drept, adevărul, nu vă mint. Deci soţia apare ca angajat deşi era altă persoană angajată. Da, pentru două săptămâni, nu mai mult”, a declarat Amet Aledin.

COMUNICATUL ANI

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare. Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în cazul a 32 foști sau actuali parlamentari (14 actuali deputați, 17 foști deputați și un senator). Dintre aceștia, în cazul a trei foști deputați și a unui senator, Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1) din noul Cod Penal al României, ca urmare a angajării de către aceștia a propriilor rude în cadrul birourilor parlamentare.

Valoarea totală a contractelor încheiate cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese este de1.062.798 Lei (aprox. 240.000 Euro). Agenția va depune toate diligențele necesare în vederea anulării actelor emise, adoptate sau întocmite cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

De asemenea, menționăm faptul că, în perioada 2011 – 2015, Agenția Națională de Integritate a constatat alte 22 de cazuri de membri ai parlamentului care și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, încălcând, astfel, regimul juridic al conflictelor de interese de natură penală și administrativă:

– în ceea ce privește conflictele de interese de natură penală, în urma sesizării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și trimiterea acestora în judecată, instanța a dispus condamnarea la închisoare cu suspendarea pedepsei și interzicerea unor drepturi în 17 cazuri (dintre care 9 sentințe irevocabile);

– referitor la conflictele de interese administrative, în 15 cazuri, instanța a confirmat prin decizii definitive și irevocabile constatările Agenției Naționale de Integritate. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*