Ultimele Știri

Zeci de activiști care se opun exploatării cu cianuri în Grecia au fost arestați

grecia

Zeci de manifestanți, majoritatea străini, care protestau contra exploatării contestate a unei mine de aur de către o companie canadiană în nordul Greciei, au fost arestați în urma unor ciocniri cu poliția duminică, relatează AFP.

Circa 80 de protestatari, majoritatea germani, britanici, italieni și bulgari, suspectați că au aruncat cu pietre în forțele speciale ale poliției ce supraveghează situl minier situat în Peninsula Halkidiki (nord), au fost arestați. În urma arestărilor făcute de poliția din Salonic zeci de miniștri de Externe au cerut explicații omologului de la Atena și au cerut eliberarea imediată a persoanelor arestate.

Aproximativ 2.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au participat la manifestație la apelul unui grup anticapitalist în apropierea minei exploatate de Hellas Gold, o filială a companiei canadiene Eldorado Gold, pentru a denunța un proiect ce ar putea, se tem opozanții, să provoace pagube ireversibile mediului contaminând aerul și apa cu cianuri.

2

Guvernul grec radical de stânga a suspendat în această săptămână lucrările în mină, susținând că operatorii nu au reușit să prezinte în termen de trei ani un plan de extracție care să respecte mediul, așa cum prevede contractul.

Compania, care operează alte mine din regiune, a declarat că această suspendare pune în pericol 5.000 de locuri de muncă directe și indirecte. 

Eldorado Gold și ”combinațiile” din România

Eldorado Gold este o companie care deţine 80% din acţiunile Deva Gold și vrea să investească la Certej, în judeţul Hunedoara, 270 de milioane de dolari. Canadienii de la Eldorado Gold vor să extragă în medie, anual, peste 4 tone de aur şi 20,5 tone de argint. Durata de exploatare a minei de la Certej este preconizată la 12 ani. Investitorii canadieni preconizează în Certej o producţie medie de 130.000 de uncii de aur (echivalentul a 4,04 tone de aur) şi 660.000 de uncii de argint (20,5 tone argint), cu costuri de exploatare de 400 de dolari pe uncie pentru aur.


Frank TimisCitește și: INVESTIGAȚIE: Cine se află în spatele afacerii Deva Gold (Gabriel Resources)

 


Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*