Ultimele Știri

Zborul QZ8501 al AirAsia s-ar fi prăpușit cu 162 de persoane la bord

Un avion de tip Airbus A320-200 aparţinând companiei malaysiene low-cost AirAsia cu 162 de persoane la bord a dispărut duminică între Indonezia şi Singapore, au anunţat autorităţile locale şi compania, relatează AFP. 

Avionul AirAsia dispărut a cerut să „devieze” de la traiectorie din cauza condiţiilor meteo

Pilotul avionului de tip Airbus aparţinând companiei AirAsia care a dispărut între Indonezia şi Singapore duminică dimineaţa – zborul QZ8501 – a cerut să „devieze” de la planul de zbor din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a anunţat compania malaysiană, relatează AFP.

„Avionul a cerut să devieze din cauza (condiţiilor) meteo” nefavorabile, a anunţat compania într-un mesaj postat pe contul de Facebook.

A flight information signboard shows the status of AirAsia flight from Indonesian city of Surabaya to Singapore at Changi Airport in Singapore

„Comunicarea cu avionul a fost pierdută în timp ce acesta se afla sub controlul Autorităţilor indoneziene pentru Trafic Aerian (ATC)”, a adăugat AirAsia.

Cei 155 de pasageri de la bordul avionului sunt 138 de adulţi, 16 copii şi un bebeluş, informează compania Air Asia într-un comunicat. Pasagerii sunt de naţionalităţi diferite, după cum urmează: 157 de indonezieni, 3 sud-coreeni, 1 malaezian şi 1 singaporez.

„Jakarta a pierdut contactul cu zborul AirAsia între Surabaya şi Singapore, la (ora locală) 7.55 (2.55, ora României)”, a declarat pentru AFP J.A. Barata, un purtător de cuvânt al Ministerului indonezian al Transporturilor

Avionul de tip A320-200 are la bord şapte membri ai echipajului şi 155 de pasageri, inclusiv 16 copii şi un sugar, a precizat pentru AFP Djoko Murjatmodjo, directorul general al Aviaţiei Civile indoneziene.

Zborul QZ8501 a decolat de pe Aeroportul Internaţional Juanda de la Surabaya, pe insula indoneziană Java, la ora locală 5.20 (0.20, ora României) şi urma să aterizeze pe Aeroportul Changi de la Singapore la ora locală 8.30 (2.30, ora României).

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Aviaţiei Civile din Singapore, contactul a fost pierdut în spaţiul aerian indonezian, la „200 de mile marine (aproximativ 350 de kilometri) sud-est de frontiera dintre regiunile de informaţii de zbor ale Jakartei şi Singapore”.

AirAsia a anunţat că o operaţiune de căutare a fost lansată, în încercarea de localiza avionul.

A flight information signboard shows the status of AirAsia flight QZ 8501 from the Indonesian city of Surabaya to Singapore at Changi Airport in Singapore

„Pentru moment, din nefericire nu avem alte informaţii despre situaţia pasagerilor şi membrilor echipajului”, a anunţat compania.

Operaţiunile au fost angajate de la Centrul de căutare şi salvare de pe Insula Bangka, în Marea Javei, potrivit autorităţilor locale.

2014 reprezintă un an negru pentru aviaţia malaysiană, după pierderea a două avioane aparţinând companiei Malaysia Airlines.

La 8 martie, zborul MH370 dispărea la puţin timp după decolarea de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing, cu 239 de persoane la bord. Dispariţia avionului nu a fost explicată nici până în prezent. Avionul s-ar fi prăbuşit în sudul Oceanului Indian, după ce a terminat carburantul.

La 17 iulie, alt avion de tip Boeing aparţinând companiei Malaysia Airlines, care asigura o legătură între Amsterdam şi Kuala Lumpur, exploda în zbor, aparent doborât de o rachetă, în timp ce survola estul Ucrainei. Avionul transporta 298 de persoane, dintre care 193 erau cetăţeni olandezi.

La rândul ei, Indonezia, un arhipelag care depinde în mare măsură de transportul aerian pentru legăturile între cele aproximativ 17.000 de insule care-l alcătuiesc, prezintă unul dintre cele mai dure bilanţuri din Asia în materie de securitate aeriană.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*