Ultimele Știri

Yanis Varoufakis: Cedarea suveranității Greciei reprezintă „un nou tratat de la Versailles”. Cum s-a vândut Tsipras!

yanis

În primul său interviu de la demisia din funcția de ministru de Finanțe al Greciei, Yanis Varoufakis, a descris acordul de salvare de 86 de miliarde de euro convenit de prim-ministrul Alexis Tsipras ca „un nou tratat de la Versailles”.

„Aceasta este politica de umilire”, a declarat Varoufakis la ”Late Night Live ”. „Troica s-a asigurat că vom înghiți orice cuvânt, toate criticile spuse împotriva trocăi în ultimii 5 ani.” Nu doar în aceste șase luni cât am fost la guvernare, dar a fost o prioritate încă din anii anteriori.

„Acest lucru nu are nimic de-a face cu economia. Nu are nimic de-a face cu punerea Greciei pe drumul spre recuperare. Acesta este un nou tratat de la Versailles, care bântuie din nou Europa, iar primul-ministru știe. El știe că e blestemat dacă face și blestemat dacă nu face.”

Tranzactia, a fost un acord aprobat, luni, după 17 ore de discuții cu liderii din zona euro, dar conține condiții dure, inclusiv reduceri de pensii, creșterea impozitelor și mișcarea activelor publice într-un fond pentru a plăti pentru recapitalizarea băncilor grecești.

Ce a reprezentat Tratatul de la Versailles

Tratatul de la Versailles din 1919 este un tratat de pace creat ca rezultat al negocierilor de 6 luni purtate la Conferința de Pace de la Paris din 1919, ce a dus la încheierea oficială a Primului Război Mondial între forțele Aliaților(Franța, Anglia, SUA, Italia, Japonia, Polonia, România, Serbia, Cehoslovacia) și cele ale Puterilor Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman, Bulgaria). Tratatul este urmarea armistițiului semnat la 11 noiembrie 1918, în pădurea din Compiègne, ce a pus punct luptelor.

Tratatul stipula ca Germania să-și asume completa responsabilitate pentru declanșarea războiului și să plătească mari compensații (reparații de război) trupelor aliate. Germaniapierdea, de asemenea, teritorii în favoarea țărilor vecine, suferea o severă limitare a forțelor militare și a fost deposedată de coloniile sale africane și cele de dincolo de ocean. Reprezentanții noului Guvern german (Republica de la Weimar) au fost obligați de către învingători să semneze acest tratat, altfel luptele aveau să înceapă iarăși. Ministrul de Externe al Germaniei, Hermann Müller, a semnat Tratatul la 28 iunie 1919.  În Germania, tratatul a cauzat un șoc, resimțit, deseori, ca o traumă sau un complex anti-Versailles, care, eventual, a contribuit la colapsul Republicii de la Weimar, în 1933, și la accederea luiAdolf Hitler la putere.

Inconsecvența aplicării principiilor de drept, respectiv recurgerea la argumentul național doar în detrimentul Germaniei, nu și în cazul teritoriilor cu majoritate germană aflate în dispută, a dus la frustrările care au constituit sămânța celui de-al Doilea Război Mondial.

ATHENS, GREECE - JUNE 16:  Greek Finance Minister Yianis Varoufakis attends a meeting as Prime Minister Alexis Tsipras addresses his party members and ministers at the Greek Parliament on June 16, 2015 in Athens, Greece. The European Commission has said that Greece and its international creditors need to come to an agreement within the next 2 weeks to avoid a possible default, after weekend talks collapsed. (Photo by Milos Bicanski/Getty Images)

Cedarea suveranității Greciei de către Alexis Tsipras

Dl.Varoufakis a respins acordul în termenii cei mai duri, comparandu-l cu lovitura de stat din 1967 care a instalat o dictatură militară în Grecia.

„În lovitura de stat alegerea armelor folosite în scopul de a aduce în jos democrația apoi au fost aduse tancurile. Ei bine, de data aceasta a fost băncile. Băncile au fost folosite de puterile străine să preia guvernul. Diferența este că de această dată ei au luat toată proprietate publică.”

Dl Varoufakis a sugerat că domnul Tsipras poate solicita alegeri anticipate, mai degrabă decât să aducă afacerea în fața Parlamentului grec, spunând că ar fi „foarte surprins”, dacă domnul Tsipras va dori să rămână în funcția de prim-ministru. El a insistat, însă, că are o relație bună cu dl. Tsipras și că a păstrat tăcerea în ultima săptămână pentru al sprijini pe domnul Tsipras și succesorul său în ministerul finanțelor, Euclid Tsakolotos.

„Am sărit mai mult decât am fost împins”, a spus domnul Varoufakis, descriind demisia după votul din 6 iulie la referendumul soldat cu un vot masiv împotriva măsurilor de austeritate acceptate luni de Tsipras.

„Am intrat în biroul primului ministru entuziasmat. Am vrut să călătoresc pe un nor frumos împins de vânt și de entuziasmul publicului pentru victoria democrației grecești la referendum. Momentul în care am intrat în biroul prim-ministru, am simțit imediat un anumit sentiment de resemnare, o atmosferă încărcată negativ. Am fost confruntat cu un aer de înfrângere, care a fost complet în dezacord cu ceea ce se întâmpla afară.”

În acel moment am avut să-i spun premierului: „Dacă doriți să utilizați zumzetul democrației în afara porților acestei clădiri, puteți conta pe mine. Dar dacă pe de altă parte simți că nu poți gestiona acest maiestuos „nu” în pofida unei propuneri iraționale a partenerilor noștri europeni, am de gând să fur pur și simplu această noapte.”

”Proiectul unei democrații europene, a unei uniuni democratice europene unite, a suferit o catastrofă majoră.”, a completat Yanis Varoufakis.

Din declarațiile fostului ministru de Finanțe al Greciei, Yanis Varoufakis, înțelegem că premierul Alexis Tsipras bătuse deja palma cu creditorii internaționali înainte de referendum, mai exact referendumul și mințirea poporului grec a fost o capitulare. Prin cedarea suveranității Greciei putem spune că începe sfârșitul demorației în Europa, iar dictatura bancară se va simți ca la ea acasă în Uniunea Europeană. 

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Yanis Varoufakis: Cedarea suveranității Greciei reprezintă „un nou tratat de la Versailles”. Cum s-a vândut Tsipras!

  1. corect articolul

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*