Ultimele Știri

Washingtonul condamnă construirea a 1000 de locuințe în Ierusalimul de Est

Guvernul israelian  a avansat planurile de construcție pentru 1.000 de locuințe care urmează să fie construite în zona de est a Ierusalimului, tensionând şi mai mult atmosfera în partea palestiniană a oraşului, anexată şi ocupată.

„Guvernul a decis avansarea planurilor de construcție a 1000 de locuințe, aproximativ 400 în Har Homa, iar 600 în Ramat Shlomo”, a declarat un oficial al biroului lui Netanyahu, referindu-se la două așezări  existente ale Ierusalimul de Est.

Anunțul a fost imediat condamnat de ministrul israelian al  Finanțelor, Yair Lapid, care a avertizat că această acțiune va deteriora relațiile dintre Israel și SUA.

Decizia Israelului de a construi locuințe în Ierusalimul de Est a fost dur criticată de SUA, care au afirmat că o astfel de acţiune este „incompatibilă” cu eforturile pentru pace întreprinse în regiune.

„Continuăm să avem o poziţie foarte clară: considerăm activităţile de colonizare drept ilegitime şi ne opunem fără echivoc oricărei decizii unilaterale care afectează viitorul Ierusalimului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, care s-a arătat „foarte îngrijorată” de deciza Israelului.

„Liderii israelieni au afirmat că vor susţine calea către o soluţie a două state, dar acest tip de acţiune este incompatibil cu eforturile pentru pace”, a adăugat ea.

Palestinienii văd Ierusalimul de Est  ca fiind locul  celor mai sensibile așezăminte sfinte, pentru evrei, musulmani și creștini și  se opun construcțiilor  israeliene acolo.

Comunitatea internațională, inclusiv SUA, nu recunoaște anexarea de către Israel a sectorului de est a orașului, iar Washingtonul condamnă sistematic instalarea de noi colonii în Cisiordania sau în Ierusalimul de Est.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*