Wall Street Journal: Avioane ruse au bombardat un post militar în Siria, folosit de soldați de elită americani și britanici

  • Adelina Mitrache
  • 22 iulie 2016
  • Externe
raiduri aeriene rusia siria

Avioane ruse au bombardat în iunie un post militar în Siria, folosit de soldați de elită americani și britanici, iar în iulie o tabără folosită de combatanți sprijiniți de CIA, relatează publicația Wall Street Journal.

Conform acestei surse, care citează responsabili americani, atacurile aeriene s-au desfășurat pe 16 iunie și 12 iulie, iar obiectivul lor a fost să se exercite presiuni asupra SUA pentru a coopera mai strâns cu Rusia pe cerul Siriei.

Cu o zi înaintea primului atac, un contingent alcătuit din 20 de soldați din trupele speciale britanice tocmai părăsise acest post aflat în sudul Siriei la circa 15 kilometri de punctul de trecere a frontierei cu Iordania de la At-Tanf. Amplasamentul a fost lovit de arme cu submuniții, precizează responsabili americani și rebeli sirieni.

Initiațivele americane pentru îndepărtarea forțelor ruse nu au împiedicat un nou atac pe 12 iulie, de data această avioanele ruse bombardând o tabără folosită de combatanți sprijiniți de CIA și situată la circa 80 de kilometri vest de At-Tanf.

Potrivit surselor militare și din serviciile secrete citate de cotidianul american, efectul acestor atacuri a fost o și mai mare opoziție din partea responsabililor Pentagonului și CIA-ului de a coopera cu Moscova.

Însă Casa Albă și Departamentul american de Stat, care doresc să evite o agravarea a situației militare, au convenit să continue căutarea unui compromis. Prin urmare, săptămâna trecută șefii diplomațiilor ruse și americane, Serghei Lavrov și John Kerry, au convenit să coopereze militar în Siria împotriva grupărilor jihadiste Statul Islamic (SI) și Frontul al-Nusra (ramura locală a Al-Qaida).

Conform acordului stabilit de Kerry și Lavrov, Rusia și aliatul ei, Siria, vor înceta să bombardeze pozițiile rebelilor sirieni susținuți de Washington, Moscova primind în schimb angajamentul diminuării izolarii ei pe scena internațională, subliniază Wall Street Journal.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *