Ultimele Știri

Vremuri şi vreme

În România există foarte mulţi cetăţeni onorabili şi capabili care ar dori să candideze la preşedinţie, dar care nu pot face acest lucru tocmai pentru că le lipsesc banii. În aceste condiţii sunt 14 persoane care, cel puţin teoretic, dispun de bani pentru a se face cunoscute, de vreme ce s-au înhămat la jugul campaniei electorale. Piaţă media e o piaţă ca oricare alta: plăteşti pentru un anumit spaţiu/interval de timp – te vede lumea, nu plăteşti, rămâi necunoscut. Nicio instituţie de presă nu e casă de binefacere, ci o societate comercială, care, pentru a supravieţui, trebuie să desfăşoare o activitate economică.

Se ştie că orice instituţie de presă, fie că e post de televiziune, de radio sau ziar trăieşte din publicitate. Este un adevăr pe care îl ştiu bine candidaţii, dar pe care se prefac a nu-l înţelege. Pentru cei mai mulţi dintre ei, presa reprezintă un toiag fără de care le e greu să se deplaseze. Un toiag a cărui utilitate ar vrea s-o folosească, totuşi, gratuit.

De ce ar vrea cineva să ajungă preşedinte? Pentru cei şase mii de lei, cât reprezintă salariul? Nu cred! Pentru a face un morman de bine ţării? Nici asta n-o cred! Aşadar, dacă tu, candidat, vrei să ajungi undeva pentru a-ţi fi ţie  şi alor tăi bine, de ce crezi că nişte posturi de radio, tv, nişte ziare, ar vrea să te sprijine gratuit? Nu le eşti nici frate, nici unchi, nici mătuşa, ba mai mult, poate odată ajuns la putere le mai bagi şi pumnul în gură.

Ei, dar în campania asta se anunţă vreme şi vremuri rele pentru unii candidaţi. Astfel, după turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, la B1 vor duce vorba că trebuie să aşteptăm numărătoarea oficială a voturilor, iar ape tulburi vor năvăli în studioul Sorinei Matei. Vântul va suflă rău de tot, atingând la rafală blestemele celor 7,4 milioane de locuitori, ciruindu-i astfel pe mulţi. Pe aleile care coboară de la Cotroceni se va auzi, din pâlnii de patefon, melodia „V-am minţit când am zis să trăiţi bine” şi fiori de gheaţă vor trece pe spinarea unor locuitori din zonă.

Pe la Sibiu se va lasă ceaţă, context în care locuitorii vor trage concluzia că mai repede nimereşte orbul Brăila decât Iohannis Capitala. Pe văi şi în depresiuni este posibil să se audă, după orele prânzului, Crin Antonescu recitând „Buciumul sună cu jale” şi pe Elena Udrea cântând „Fosta-i lele când ai fost”. Prin Pleşcoi s-ar putea să-şi facă apariţia şi Pinalti la primul termen de înfăţişare, context în care babele vor zice: „A tunat, maică, şi i-a adunat”.

Vremea în Dobrogea va fi cum vrea Mazăre, iar despre vremuri ce să mai spunem? Ce-o da Domnul. Pardon, ce-o da Guvernul.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*