Vremuri grele pentru buticurile de cartier. Ce pierderi au înregistrat în ultimii ani

  • Nicoleta Ungureanu
  • 30 mai 2016
  • Social

Buticurile de cartier continuă să supraviețuiască în România, în ciuda expansiunii multinaționalelor de profil. Cu toate acestea însă, micile afaceri au întâmpinat dificultăți în ultimii ani, înregistrând pierderi semnificative.

Registrul Comerţului şi Ministerul Finanţelor deținea în 2014 date despre existența a 15.122 de firme cu sediu unic şi care activează în comerţul cu alimente, băuturi, chioşcuri şi standuri. Aceste ”afaceri de familie”, cunoscute și sub numele de buticuri, au derulat în 2014 afaceri de 2,12 miliarde de lei.

Cele mai multe astfel de afaceri se găseau în Regiunea de Sud-Muntenia (2.878), urmate de cel din Sud-Est (2.648), Sud-Vest Oltenia (2.099) şi Bucureşti-Ilfov (1.916 unităţi).

Prezenta unui număr semnificativ de buticuri în principal în zonele rurale se explică prin încercarea de adaptare a oamenilor la condițiile economico-geografice.

”Sunt zone întregi din ţară neacoperite de reţelele mari, din cauza drumurilor proaste, investiţiilor reduse în logistica necesară şi, nu în ultimul rând, concurenţei acerbe făcute de buticari. Aceştia au încă un cuvânt greu de spus pentru că, dincolo de proximitate, reuşesc să îşi optimizeze foarte bine costurile şi implicit preţurile şi, în plus, oferă servicii pe care supermarketurile nu le pot asigura, cum ar fi plata la salariu sau pensie, cunoscută sub numele de plată pe caiet”, au explicat analiştii.

Cu toate că lucrurile par să meargă bine, afacerile cu un singur sediu au început să piardă teren, cea mai mare scădere a numărului de astfel de afaceri întregistrându-se între anii 2011 și 2014, când s-a ajuns de la un număr de 16.885, la 15.112.

Cifra totală de afaceri a acestor firme a scăzut, de asemenea, de la 2,85 miliarde lei în 2011 la 2,12 miliarde lei în 2014.

În timp ce buticurile de cartier întâmpină vremuri grele, hipermarketurile înregistrează cea mai mare rată de creștere dintre toate canalele. Acestea câștigă mai bine de un punct procentual, până la 29% cotă de piață datorită creșterii valorii coșului de cumpărături, conform Digi 24.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *