Ultimele Știri

Vrei să îți vinzi mașina și faci ASTA? Riști închisoarea

vanzator masini

În prezent, cumpărarea unui autoturism la mâna a doua reprezintă în bună parte o loterie din cauza numeroaselor nereguli ascunse de vânzători.

Lucrurile s-ar putea însă îndrepta în cazul în care Parlamentul va aproba un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal, care prevede introducerea cu închisoare de la 2 la 5 ani în cazul în care vânzătorul înşeală cumpărătorul în privinţa datelor sau caracteristicilor tehnice ale maşinii.

Potrivit proiectului, prin date sau caracteristici ale maşinii se înţelege elemente de indentificare, provenienţa, modificările şi intervenţiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparaţiilor şi accidentelor rutiere în care a fost implicat vehiculul. Astfel, în cazul în care vânzătorul dă kilometri înapoi sau nu informează cumpatatorul de existenţa unor accidente suferite de maşină, acesta va putea fi condamnat la închisoare.

Legea a fost propusă ca urmare a faptului că maşinile vândute prin astfel de înşelăciuni reprezintă pericol public la adresă celorlalţi participanţi la trafic. „Unul dintre fenomenele care a luat amploare în ultimii ani este cel al înstrăinării de autovehicule de către anumite persoane (samsari) fără a prezenta situaţia tehnică reală a acestora. Astfel, autovehicule cu diferite probleme tehnice ajung să circule pe drumurile publice, fără ca noul deţinător să cunoască acest fapt-generând un pericol la adresa siguranţei circulaţiei pe drumurile publice”, precizează iniţiatorii legII în expunerea de motive.

În prezent, procurorii îndrumă cumpărătorii înşelaţi să intenteze doar procese civile, întrucât speţele acoperă doar interese private. Proiectul de lege va fi discutat luni de senatorii din Comisia pentru drepturile omului.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*