Ultimele Știri

Vosganian scapă de ancheta penală cu ajutorul colegilor senatori

Varujan Vosganian

Cum era de așteptat și orice minune ține trei zile, senatorii au votat împotriva ridicării imunității colegului lor Varujan Vosganian(PNL), fost ministru al Economiei. Vosganian este imun practic la anchetele procurorilor acesta fiind salvat pentru a doua oară de urmărirea penală și posibil de pușcărie.

Din 168 de senatori au fost prezenți 132, dintre care 56 au votat pentru începerea urmăririi penale, 71 au votat contra, 5 au anulat votul.

”În România, potrivit prevedierilor constituționale, dreptul de a cere urmărirea penală a unui senator, revine Senatului. Asta înseamnă că Senatul poarta pe deplin răspunderea politică și morală pentru cererile de urmărire penală. Este greșită ideea că Senatul trebuie să accepte pe bandă rulantă cererile de urmărire penală”, a spus Vosganian.

Varujan Vosganian este anchetat pentru ajutorul oferit miliardarului Ioan Niculae, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu. Practic Vosganian a subvenționat gazul natural pentru firmele lui Ioan Niculae. Fostul ministru al Economiei este acuzat de abuz în serviciu, constituirea unui grup infracțional și complicitate la delapidare.

Cum încerca Vosganian să îl păcălească pe Tăriceanu

„Varujan Vosganian: …am să vă rog să fiţi…Lucrurile în privinţa asta stau aşa, stimaţi colegi. Eu am făcut o Notă în care am prezentat această industrie şi am prezentat…Industria are 9000 de salariaţi şi consumă 70%, consumă numai gaze naturale. Problema însă nu este atât creşterea gazului natural, ci este faptul că, o dată cu creşterea gazului natural şi, atenţie, la ei nu creşte cu 8%, la ei creşte cu…mai mult, pentru că preţul gazului la industrie este 60% intern şi 40% extern şi atunci…..

Călin Popescu Tăriceanu: Nu-i mai bine să importăm noi îngrăşăminte din Rusia şi China sau de la ăştia care au gaze?!

Varujan Vosganian: Domnule Prim-ministru, ar fi bine dar, vedeţi dumneavoastră, pe lângă faptul că avem vreo 9000 de salariaţi, 70% din producţia lor se duce la export, deci….

Călin Popescu Tăriceanu: Mai rău! Dacă se duce la export producţia, înseamnă chiar că suntem proşti.

Varujan Vosganian: Păi, nu suntem, că ne creşte deficitul…în fine….

Călin Popescu Tăriceanu: Auzi, nu mă lua pe mine cu vrăjeala… Noi ce facem?! Eu am înţeles. Practic, trebuie să subvenţionăm preţul gazului ca ei să producă şi după aia să exporte.

Varujan Vosganian: Ştiţi cum e, domnule Prim-ministru. Aici lucrurile stau aşa: există anumite industrii la care în toate ţările se face această treabă, se lucrează prin preţul materiei prime. Noi, România, am evitat. Spre deosebire de alte ţări, industria de îngrăşăminte din România a beneficiat de un ajutor marginal, pe care l-am dat, adică între 9 şi 17 dolari la mia de metri cubi de gaz…Nu uitaţi că ei consumă 2,4 miliarde de metri cubi de gaz. Deci, dacă ăştia se opresc mâine, noi o să avem o mare problemă şi pe piaţa internă de gaz că s-ar putea să trebuiască…

Călin Popescu Tăriceanu: Să ne scadă preţurile…

Varujan Vosganian: Nu să ne scadă preţurile! Deci, domnule Prim-ministru, oricum, ceea ce spuneţi dumneavoastră şi care este în vîrtutea unei vânoase abordări liberale, pe care eu o accept, nu se poate face oricum, de azi pe mâine. Eu vă propun aşa: ca să nu impietăm asupra producţiei agricole cu creşteri de preţuri, să-i lăsăm şi pe ei să trăiască, eu am cerut Guvernului prin această Notă o perioadă de 6 luni în care să putem majora plafonul de 17 dolari până la un plafon de 40.

Călin Popescu Tăriceanu: Varujan, senzaţia mea, să spun pe scurt, senzaţia mea este că eu, în loc să creez valoare adăugată la chestia asta, export valoare adăugată. Da? Asta e!

Varujan Vosganian: Hai acum, totuşi, păstrând proporţiile, 10 dolari subvenţie la mia de metri cubi ce dăm noi sunt câteva milioane de euro, nu cred că asta poate fi…adică câteva milioane de euro ca să muncească 9000 de oameni şi să… (…) De ce-mi iei tu banii? De ce-mi smulgi inima din piept, micşorându-mi veniturile?”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*