Voinea, BNR: Legea dării în plată ar putea ieftini locuinţele şi majora „substanţial” dobânzile la credite

 • Adrian Marinescu
 • 9 martie 2016
 • Economie
liviu voinea

În cazul în care se va aplica în forma actuală, Legea dării în plată ar putea avea ca efect creşterea „substanţială” a avansului şi a dobânzilor cerute de bănci pentru creditele imobiliare, în timp ce valoarea imobilelor ar putea să scadă, a declarat, miercuri, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Liviu Voinea.

Oficialul BNR a susţinut, la fel ca ministrul Finanţelor, că Legea dării în plată reprezintă principala ameninţare la adresa stabilităţii financiare a României şi a sugerat câteva posibile efecte negative.

”Există riscul ca avansul cerut de bănci pentru un credit ipotecar, dar şi dobânzile şi ratele plătite de debitori să crească substanţial în urma aplicării acestei legi. Totodată, valoarea imobilelor ar putea scădea”, a afirmat Voinea,  la o conferinţă organizată de Comisia Europeană, prilejuită de lansarea „Raportului de ţară pentru România”. 

În ultima perioadă, cel puţin cinci bănci de pe piaţa românească au anunţat creşteri ale avansului la creditele ipotecare standard, până la niveluri cuprinse între 35% şi 50%, de la nivelul obişnuit în perioada anterioară, de 15-25%.

Totuşi, la programul Prima Casă, prin care s-au acordat peste 90% din creditele imobiliare în ultimii ani, avansul este în continuare de 5%.

Viceguvernatorul BNR a vorbit şi despre situaţia persoanelor îndatorate în franci elveţieni şi care au protestat de mai multe ori în ultimele luni, cerând inclusiv intervenţia autorităţilor în reducerea poverii ratelor. Potrivit oficialului, românii cu credite în franci au beneficiat, până anul trecut, de un cost mult mai mic al creditelor comparativ cu persoanele îndatorate în lei.

”Cineva care a luat un credit ipotecar în 2006 în lei, echivalent a 60.000 de euro, a plătit, până în 2015, mai mult decât cineva care a luat în euro sau franci”, a mai spus Voinea.

Persoanele care au luat credite în franci elveţieni în perioada 2006-2008, când cursul era mult mai scăzut decât în prezent, au cerut insistent anul trecut renegocierea creditelor în condiţii mai favorabile debitorilor. Francul elveţian a atins un nivel maxim istoric de aproape 4,6 lei în ianuarie 2015, după o decizie a băncii centrale a Elveţiei.

loading...

2 thoughts on “Voinea, BNR: Legea dării în plată ar putea ieftini locuinţele şi majora „substanţial” dobânzile la credite

 1. Se pare ca domnul Voinea a fost aseara la sala sau le un chef, ceva…
  Tocmai ce BNR-ul unde isi desfasoara activitatea acest pseudo-bancher a anuntat, soptit, ca o alta lege ce transpune o alta Directiva Europeana, parca legea 29/2015, a condus la cresterea avansurilor necesare achizitionarii unui imobil prin credit….
  Dar asa este cand te imbeti cu iluzia ca esti buricul pamantului si nu raspunzi civil si penal pentru faptele si vorbele aruncate in timpul exercitarii mandatului de membru al Consiliului de Administratie al BNR.
  In alta ordine de idei, DA, Legea Darii in Plata ARE UN POTENTIAL URIAS DE DEZECHILIBRU! Dar nu imi aduc aminte ca acesti pseudo-bancheri bnristi sa fi aratat intr-un singur material informativ CORECT numarul creditelor accesate de populatie in perioada 2005-2009 in orice moneda disponibila in sistemul bancar mafiot. Singurele referinte EXACTE se refera la Programul Prima Casa. Pentru simplul motiv ca acest program este gestionat de stat. Ceea ce gestioneaza acesti pseudo-bancheri bnristi este consumul de sprit de la Sinaia si din alte locatii obscure, sprit provenit din „Beciul Domnesc”.
  Astept cu mare interes infierarea proletara a Comisiei Europene, infierare facuta numai pe baza afirmatiilor transmise de catre… BNR. Acelasi lucru l-au facut deja institutii europene dar si nationale pe baza acelorasi afirmatii incomplete ale BNR. Se poate observa ca acuzele se bazeaza pe afirmatiile unilaterale ale acestor pseudo-bancheri bnristi.
  Cand iesi in fata poporului si ii vorbesti „din carti” si numai din cartile tale, asa cum a facut-o aseara un pseudo-lector din ASE si fost director la BackPost si la NexteBank, membru in CA al Fondului de Garantare al Asiguratilor, poporul iti trimite cativa banuti (ortul in literatura recenta) sa-ti completezi necesarul pentru un covrig. Poporul iti da sansa sa te afirmi pe baza unor concluzii provenite din viata lor reala, cu cifre reale, cu situatii reale, cu sentimente reale, cu convingerea ca paradoxul sintagmei „hazard moral” il vede zilnic prin defilarea trista si puerila a acestor oameni aresponsabili numiti generic bancheri, oameni cu „origini sanatoase”, oameni de neinlocuit…
  Ceea ce trebuie sa inteleaga toata lumea, vis-a-vis de Legea Darii in Plata, este faptul ca folosirea acesteia de catre posibilii beneficiari este atributul individual al acestora si nu este o obligatie. In consecinta, efectele APOCALIPTICE (dar neevaluate pentru ca nu avem informatiile de baza pentru ca instututia responsabila nu a aflat acest lucru, ca este responsabila) nu pot cuantificate.
  O alta consecinta a acestei Legi ar fi coborarea cu picioarele pe pamant a „ingerilor cu gulere albe” si negocierea conditiilor de functionare a creditelor toxice, cele care au condus la acest iures informational aberant.
  Cea mai mare realizare a Legii Darii in Plata o sa fie revenirea la principiul originar al ipotecii si limitarea la acest concept a „indestularii creditului”, principiul care functioneaza in acest moment prin instantele romanesti.
  JOCUL DE GLEZNE practicat in aceasta perioada de sistemul bancar dar si de BNR ASCUNDE ADEVARATUL DEZASTRU FINANCIAR AL CONSECINTELOR MODULUI IRESPONSABIL DE FUNCTIONARE al acestui sistem bancar dar si al „supravegherii BNR” concretizat in OBLIGATIVITATEA CONVERSIEI LA CURSUL INITIAL al creditelor in euro, USD, CHF, yeni, etc.

 2. Se pare la munca la BNR la facut pe dl Voinea sa se alinieze pozitiei bancilor. Aveam incredere in opiniile dumnealui, dar se pare ca omul ajuns in functie isi schimba rapid opiniile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *