Ultimele Știri

Vladimir Putin: Pentru a evita o iarnă rece UE trebuie să rezolve impasul din jurul South Stream

Dezvoltarea conductei de gaz South Stream este esențială în asigurarea securității energetice pentru Europa, dar Ucraina este încă un obstacol spinos care poate provoca perturbări, și este nevoie de rute alternative, a declarat președintele rus Vladimir Putin.

„Suntem convinși că acest proiect va contribui semnificativ la securitatea energetică integrată în Europa. De acest proiect va beneficia toată lumea, Rusia, precum și consumatorii europeni, printre care și Serbia”, a declarat Putin pentru cotidianului sârb Politika înaintea vizitei sale de la Belgrad  care a avut loc joi. 

Gazoductul South Stream va livra gaze naturale în sudul și centrul Europei prin Marea Neagră și Balcani, pentru a evita Ucraina. Proiectul este văzut ca fiind absolut necesar pentru securitatea energetică europeană, conform declarațiilor președintelui rus.

”În ceea ce privește viitorul exporturilor de gaze rusești către Europa, problema de tranzit pe teritoriul Ucrainei rămâne. Una dintre cele mai evidente soluții ar putea fi de a diversifica rutele de livrare. În acest sens, așteptăm de la Comisia Europeană să i-a în cele din urmă o decizie în viitorul apropiat cu privire la utilizarea conductei de gaz OPAL la capacitate maximă”, a spus Putin.

south stream bulgaria

OPAL ( Ostsee Pipeline Anbindungs ​​- Leitung ) este o conductă de tranzit 470 – km, care leagă Rusia de Nord Stream și Europa.

Bruxelles și Moscova negociază volumul pe care Gazprom îl poate pompa în conductă, iar Gazprom vrea să fie singura companie care va livra prin OPAL, dar UE spune că ar încălca Pachetul de Energie, ceea ce nu îi permite unei singure companii să producă atât de mult, și să efectueze transportul de petrol și gaze în același timp.

Atât Serbia și Bulgaria s-au confruntat cu presiuni pentru a opri lucrul în cadrul proiectului.

south_stream_austria

„Trebuie rezolvat impasul cu privire la South Stream”, a mai adăugat Putin.

Moscova cere înțelegere din partea UE în proiectul South Stream, după ce a încheiat acorduri bilaterale cu Austria, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Slovenia și în curând va fi membru și Serbia. Aceste țări  trebuie să ajungă la un acord cu UE în privința legii anti-monopol pentru a putea fi realizat proiectul mult visat de Vladimir Putin.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*