Ultimele Știri

Vladimir Putin întăreşte influenţa rusă în inima Europei

Presedintele Vladimir Putin va vizita Serbia joi, în încercarea de a sigila influența Rusiei asupra vecinilor noştri. Sârbii au încearcat să împace relaţiile dintre Bruxelles şi aliatul lor tradiţional Rusia, în ultima perioadă.

Legăturile lui Putin cu Uniunea Europeană s-au deteriorat din cauza războiului din Ucraina, însă acesta poate conta în continuare pe o primire călduroasă în Belgrad, deoarece Serbia a refuzat să se alinieze cu sancțiunile UE în privinţa Moscovei.

„Când ne-am decis să negociem cu Uniunea Europeană (cu privire la calitatea de membru), nu am vorbit despre sancțiuni împotriva Rusiei”, a declarat preşedintele Serbiei Tomislav Nikolic.

Rusia are din partea Serbiei un suport rar întâlnit în Europa.

„Rusia se bazează pe un număr de aliați în întreaga lume, dar puțini în Europa sunt gata să îl sprijine pe Putin”, a declarat istoricul sârb Cedomir Antic.

„Cu toate acestea, în Serbia marea majoritate au o opinie pozitivă despre președintele rus”, a spus Antic.

De la începutul crizei din Ucraina, în noiembrie, Serbia a fost pusă la încercare pentru a echilibra obligațiile față de UE, cu care a lansat negocierile de aderare, în ianuarie, dar şi menținerea legăturilor bune cu Moscova.

Rusia a susținut Belgradul, în trecut, şi sa opus independenţei Kosovo faţă de Serbia. Expertii spun că se doreşte o aderarea la UE, dar această aderare nu va merge împotriva intereselor Moscovei.

„Scopul principal al vizitei este de a sustine legăturile deja existente. Energia va fi mare pe ordinea de zi.”,  a declarat Fedor Loukianov,  editor al revistei „Rusia în politica globală”, pentruAFP.

Serbia este una dintre țările pe unde ar trebui să treacă conducta South Stream, un proiect de 16 miliarde de euro (21,8 miliarde dolari), menit să reducă dependența Moscovei de Ucraina ca țară de tranzit pentru gaze naturale în urma disputelor cu Kievul, care a dus la întreruperea livrărilor de gaz în Europa.

Comisia Europeană a spus că proiectul nu a fost în conformitate cu normele sale şi a amenințat statele membre, care au dus mai departe negocierile privind acest proiect.

Acest lucru a determinat Bulgaria să oprească lucrările la proiect, dar Serbia a declarat că va aştepta până când UE și Moscova ajung la un acord. Rusia a semnat acordul South Stream cu Serbia în 2008 și intenționează să înceapă construcția în acest an.

Gigantul rus Gazprom, care se ocupă de construcție, este, de asemenea, proprietarul majoritar al monopolului de petrol NIS din Serbia cu 51 la sută. 

La ultima vizită în Serbia, Vladimir Putin a fost primit ca un rege la Belgrad, acesta a participat atunci la un meci de fotbal unde tot stadionul i-a scandat numele.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*