Ultimele Știri

Vladimir Putin despre NATO, conflictul din Ucraina și relațiile cu Europa

Vladimir Putin

Vladimir Purin a acordat un interviu cotidianului italian Corriere della Sera în care a explicat poziția Rusiei față de încheierea conflictului din Ucraina, cauzele deteriorării relațiilor cu Uniunea Europeană și paritatea cu SUA.

Prin vocea lui Vladimir Putin, Rusia sprijină pe deplin acordurile de pace de la Minsk în privința Ucrainei, însă progresele sunt blocate de Kiev. Președintele a calificat acordurile încheiate în februarie, în capitala Belarus, drept „corecte, juste și fezabile”.

„Rusia este interesată și se va lupta să asigure aplicarea totală și necondiționată a acordurilor de la Minsk”, a spus Putin.

Liderul de la Kremlin a insistat asupra faptului că acordurile de la Minsk trebuie puse în aplicare și a remintit ucrainenilor că clauzele armistițiului presupun o reformă a Constituției care să asigure autonomia pentru regiunile separatiste din estul Ucrainei.

„Problema este că actualele autorități de la Kiev nici nu vor să stea și să discute (cu separatiștii proruși din estul țării). Și nu putem face nimic în acest sens. Doar partenerii noștri europeni și americani pot avea o influență”, a adăugat Putin.

Președintele rus a mai susținut că faptul că autoritățile de la Kiev au suspendat relațiile economice cu estul separatist provoacă un dezastru umanitar.

„Și dacă tot vorbim despre ce se poate, ce trebuie făcut și de către cine, cred că Uniunea Europeană ar putea oferi cu siguranță o mai mare asistență financiară Ucrainei”, a zis șeful statului rus.

Restul interviului, Vladimir Putin s-a orientat spre SUA, avertizând că Rusia îşi va dezvolta capacităţile ofensive şi intenţionează să creeze sisteme care pot depăşi elementele antirachetă instalate de NATO în ţările europene.

„Statele Unite au ieşit în mod unilateral din Acordul privind apărarea antirachetă, un pilon al sistemului de securitate internaţional. În acest caz, oare tot Rusia a dat dovadă de agresivitate?! Noi nu facem decât să răspundem ameninţărilor care ne vizează. Şi o facem în mod limitat, pentru a garanta securitatea Rusiei. Sau poate că cineva se aştepta să predăm armele?!”, a declarat Putin.

Într-o perioadă, le-am propus partenerilor noştri americani să construim împreună un sistem de apărare antirachetă: Rusia, SUA şi Europa. Propunerea noastră a fost respinsă. Atunci ne-am gândit: este un sistem costisitor şi încă nu îi cunoaştem eficienţa. Normal că, pentru a garanta partea noastră a echilibrului strategic, vom dezvolta potenţialul ofensiv strategic şi ne gândim să creăm sisteme care să poată depăşi sistemul antirachetă (al NATO). Vă pot spune că am făcut progrese importante în această direcţie”, a atras atenţia preşedintele Rusiei.

„Rusia nu are o atitudine conflictuală faţă de nimeni; oricum, în aceste probleme, după cum spunea Otto von Bismarck, nu contează discursul, ci potenţialul. Care sunt capabilităţile militare?

Bugetul militar al Statelor Unite depăşeşte cheltuielile militare ale tuturor ţărilor lumii, în comun. Bugetul NATO este de zece ori mai mare decât cel al Rusiei. Rusia nu mai are baze militare în străinătate. Politica noastră nu mai are caracter mondial, ofensiv sau agresiv”, a dat asigurări liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin a condamnat „comportamentul agresiv” al Statelor Unite, precizând că în largul Norvegiei patrulează permanent submarine militare americane şi amintind de extinderea Alianţei Nord-Atlantice spre est, în apropierea frontierelor Rusiei.

La finalul interviului a conchis că doar o persoană „bolnavă la minte” poate crede că Rusia ar putea ataca Alianţa Nord-Atlantică, totodată afirmând că Statele Unite vor deteriorarea relaţiilor Moscovei cu UE şi sugerând că Washingtonul a provocat criza din Ucraina.

„Doar o persoană bolnavă la minte sau în somn îşi poate imagina că Rusia ar putea ataca NATO la un moment dat. Susţinerea acestei idei nu are sens, este lipsită de fundament.

Dar poate că cineva are interesul de a alimenta aceste temeri. Eu pot doar să presupun. Spre exemplu, Statele Unite nu vor prea mult apropierea Rusiei de Europa. Nu o afirm, o spun ca ipoteză”, a adăugat preşedintele Rusiei.

„Să presupunem că Statele Unite vor menţinerea rolului de conducere în comunitatea transatlantică. Au nevoie de o ameninţare externă, de un inamic, pentru a-şi garanta acest rol. Iar Iranul nu este o ameninţare care să intimideze suficient de mult. Cum poţi crea temeri? Dintr-o dată, izbucneşte criza din Ucraina. Rusia este forţată să acţioneze. Poate totul a fost cu intenţie, nu ştiu. Dar noi nu am făcut-o”, a explicat liderul de la Kremlin.

„Vreau să vă spun: nu trebuie să vă temeţi de Rusia. Lumea s-a schimbat atât de mult încât, în acest moment, persoanele raţionale nu îşi pot imagina un conflict militar de o amploare atât de mare. Noi avem alte lucruri de făcut, vă pot asigura în acest sens”, a insistat Vladimir Putin.

Președintele rus urmează să efectueze o vizită săptămâna viitoare la Roma și Vatican.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*