Vladimir Putin, critici împotriva scutului din România: ”Încă o dată au încercat să ne înșele”

  • Nicoleta Ungureanu
  • 18 iunie 2016
  • Externe
putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, critică din nou elemntele scutului antirachetă american, inaugurate recent în România, considerând că au fost construite contra unei amenințări iraniene care ”nu există”.

Putin consideră că scutul antirachetă al Statelor Unite desfășurat în Europa are potențialul de transformare într-un sistem ofensiv și poate fi folosit împotriva Rusiei.

„Amenințări (nucleare din partea Iranului) nu există, iar scutul antirachetă (în Europa) continuă să se construiască, așa că am avut dreptate când am spus că ei ne mint, nu sunt sinceri cu noi când se referă la o presupusă amenințare nucleară iraniană și construiesc scutul antirachetă. Așa și este într-adevăr, încă o dată au încercat să ne înșele”, a declarat șeful statului rus la o întâlnire cu șefii agențiilor internaționale de presă, vineri, la Sankt Petersburg.

Președintele a declarat că Rusia cunoaștele intențiile SUA, care încearcă să îi amenințe potențialul nuclear.

„Noi știm cam în ce an americanii vor avea o nouă rachetă, care nu va mai avea 500 km (rază de acțiune) ci mai mult, iar din acel moment ei încep să ne amenințe potențialul nuclear. Noi știm de ani de zile ce se întâmplă. Și ei știu că noi știm”, a subliniat Putin.

Acesta a mai declarat că „în ciuda obiecțiilor și tuturor propunerilor noastre de cooperare reală, nu doresc să coopereze cu noi, ne resping propunerile și acționează după planul lor”. „Puteți să mă credeți sau nu, dar noi am oferit forme concrete de cooperare și ele au fost respinse toate”, a declarat Putin.

Conform acestuia, Statele Unite au inițiat acordul cu Iranul pentru a rezolva problema nucleară iraniană. „I-am sprijinit. Dacă nu ar fi fost poziția Statelor Unite, nu ar fi existat acest acord. Acest lucru, desigur, este meritul președintelui (Barack) Obama, pentru că acest acord este corect, a dezamorsat situația din jurul Iranului, iar președintele Obama îl poate înscrie în statele sale de serviciu ca rezultat al muncii depuse de el în această direcție”, estimează liderul rus, notează TASS.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *