Ultimele Știri

Vlad Voiculescu: În momentul acesta avem poate cele mai stricte criterii privind biocidele

Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat sâmbătă seara, la Antena 3, că, în acest moment, România are cele mai stricte criterii din Europa privind biocidele.

„Ieri sau alaltăieri, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul 10, care reglementează criteriile de punere pe piață a produselor biocide. În momentul acesta avem poate cele mai stricte criterii din Europa. Fiecare produs biocid nou introdus pe piață va trebui analizat la două laboratoare acreditate. Fiecare produs care există deja pe piață va trebui analizat la un laborator acreditat în termen de 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al acestui ordin de ministru”, a spus demnitarul.

El a precizat că statul român nu va plăti analizele biocidelor și a subliniat că acest lucru va fi făcut de cei care pun pe piață acest tip de produse.

„Nu vom plăti nimic. Cine va face asta sunt distribuitorii acestor biocide. Dacă cineva vrea să vândă în piața din România produse biocide atunci trebuie să respecte aceste reguli”, a afirmat Voiculescu.

Potrivit acestuia, produsele biocide și calitatea acestora reprezintă o mică parte care contribuie la problema infecțiilor nosocomiale.

„Problema infecțiilor nosocomiale este legată de multe alte lucruri. (…) Principala cauză pentru infecțiile nosocomiale este igiena mâinilor personalului medical. Nu se spală pe mâini. Problematica infecțiilor nosocomiale este o hârtie de turnesol. Ce s-a întâmplat la Colectiv, o hârtie de turnesol pentru sistemul nostru sanitar. Practic ne arată că nu respectăm reguli, că nu ne-am îngrijit de infrastructura sanitară, ne arată cum este câteodată tratat pacientul. Ne arată că pacientul nu este întotdeauna pus în centru sistemului sanitar”, a declarat ministrul Sănătății.

* Voiculescu, despre un posibil dezastru ca cel de la Colectiv: Am trimite pacienții mult mai repede în străinătate

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat sâmbătă seara, la Antena 3, că dacă ar avea loc un alt dezastru precum cel de la Colectiv, pacienții ar fi trimiși mult mai repede în străinătate.

El a spus că România nu are suficiente locuri în spitale și nu are condiții în cazul unui nou accident de acest fel.

„În cazul în care Colectiv s-ar întâmpla mâine nu avem suficiente locuri în spitale și nu avem condițiile necesare pentru a trata atâția pacienți cu arsuri grave. Ceea ce trebuie spus este că orice capitală europeană ar fi depășită de situație. Ce ar trebui să facem și sunt sigur că am face — pentru că autoritățile statului au învățat din ce s-a întâmplat atunci — sunt sigur că am trimite pacienți mult mai repede în străinătate și cred că asta ar fi lucrul de făcut. Ar trebui să ne asumăm ce avem în acest moment și să avem în centru pacienții. Ce ar trebui să facem noi este să ne construim capacitatea ca, în cazul unei tragedii de o scară mai mică, să ne prindă pregătiți. Și asta facem. Pe de o parte renovăm secția de terapie intensivă de la Spitalul de Arși, pe de altă parte vă spuneam despre un spital nou de arși, avem extinderea secției de post critic de la Floreasca, la care se lucrează în acest moment. Secția specială de arși de la Floreasca funcționează la capacitatea maximă. Mai sunt multe lucruri de îmbunătățit dar secția de acolo funcționează și nu știu ce ne-am face fără ea”, a susținut demnitarul.

El a afirmat că, anual, România trimite în străinătate la tratament aproximativ 1000 de copii, cu banii cheltuiți într-un an putându-se construi un spital.

„Pleacă foarte mulți copii la tratament în străinătate, sunt 1000 de copii pe care îi trimitem în străinătate anual. Calculați că fiecare caz trimis în străinătate costă câteva zeci de mii de euro. Cu banii aceștia se construia deja un spital. Cu banii pe care îi cheltuim într-un singur an am fi putut construi un spital”, a precizat ministrul Sănătății.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*