Ultimele Știri

Vizita lui Vladimir Putin la Budapesta, contestată de maghiari

Vladimir Putin/Victor Orban

Maghiarii au anunțat că vor ieși să protesteze în stradă împotriva Guvernului Orban și a liderului rus Vladimir Putin care are planificată, marți, o vizită la Budapesta.

Premierul ungar, Victor Orban, a fost un lider anti-comunist al studenților maghiari, care s-a făcut cunoscut în anii 80′ prin atacurile sale la adresa Uniunii Sovietice. În prezent acesta a devenit un susținător fervent al regimului Putin, fapt ce i-a atras multe critici din partea propriului popor. Liderii Ungariei, Cehiei, Serbiei și Slovaciei au jucat la două capete în ultima perioadă, având relații atât cu Uniunea Europeană cât și cu Rusia lui Vladimir Putin.

Victor Orban caută un preț bun pentru gazul rusesc, precum și asigurări din partea Rusiei, care a promis un împrumut de 10 miliarde de euro pentru a moderniza un reactor nuclear maghiar.

Călătoria lui Putin va fi prima vizită bilaterală într-o țară UE din iunie 2014, reflectând o încălzire a relațiilor dintre Budapesta și Moscova. Acest lucru îi irită pe partenerii Ungariei din UE și NATO, deoarece agresiunea rusă din estul Ucrainei s-a intensificat în ultimele luni. În cauză, Federația Rusă ar putea avea un aliat chiar în interiorul UE și NATO.

”Este important pentru Moscova să arate că există încă state ale căror guverne sunt gata să găzduiască Rusia,” afirmă istoricul Zoltan Sz. Biro. „Simbolic, întâlnirea este mult mai importantă pentru Rusia,” a completat acesta.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*