Ultimele Știri

Vizită istorică a lui Putin la 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial

Premierul nipon Shinzo Abe vorbește, luni, despre posibilitatea unei vizite a președintelui rus Vladimir Putin în Japonia, reiterând apelul său în privința încheierii unui tratat de pace între cele două țări.

putin

‘Președintele Putin și cu mine suntem de acord asupra faptului că este anormal ca țările noastre să nu aibă încă un tratat de pace la 70 de ani după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial’, a afirmat șeful guvernului de la Tokyo, în prima sa conferință de presă din 2016, după cum relatează AFP.

Relațiile dintre Rusia și Japonia au fost marcate de tensiuni în ultimele decenii pe tema diferendului în privința celor patru insule ale arhipelagului Kurile, numite de Tokyo Teritoriile de Nord, diferend ce a împiedicat până în prezent semnarea unui tratat de pace între cele două state. La sfârșitul lunii septembrie, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus, în cadrul unei întâlniri avute în Rusia cu omologul său japonez Fumio Kishida, orice compromis pe acest subiect.

‘Problema Teritoriilor de Nord nu poate fi rezolvată fără un dialog între lideri’, a mai declarat Shinzo Abe în conferința sa de presă. ‘Voi continua dialogul meu cu președintele Putin în cadrul ocaziilor ce vor apărea. Vom vedea care este momentul cel mai oportun pentru vizita sa în Japonia’, a adăugat premierul nipon.

De amintit că autoritățile japoneze au refuzat în 2014 să îl mai primească pe președintele rus, după ce îl invitaseră în vizită la Tokyo, refuzul Japoniei fiind legat de tensiunile cauzate de anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea, anexare comparată de oficialitățile nipone cu problema insulelor Kurile.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*