Ultimele Știri

Visul nuclear, tot mai departe! Când vor fi gata reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

cernavoda

Realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, investiție de 6,5 miliarde de euro, va fi negociată de către statul român cu societatea China General Nuclear Power Corp doar până în data de 20 decembrie, potrivit unei decizii luate de către acționarii Nuclearelectrica.

Decizia a fost luată în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, ținută în data de 17 octombrie. Aceasta prevede ”Aprobarea continuării negocierilor asupra documentelor investiţiei în aceleaşi condiţii din memorandumul de înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă (MoU), până la data de 20 decembrie 2016, cu aplicarea tuturor celorlalte prevederi ale MoU, inclusiv posibilitatea oricărei părţi de a înceta MoU fără nicio despăgubire printr – simplă notificare scrisă către cealaltă parte, în cazul în care nu s-a ajuns la un acord asupra documentelor investiţiei şi în măsură în care întârzierea nu a fost cauzată de respectiva parte”, potrivit unei raportări trimise bursei.

Perioada de negociere poate fi, însă, prelungită ulterior printr-o altă adunare a acționarilor. Reactoarele nucleare 3 și 4 de la Cernavodă vor avea o capacitate instalată de 700 MW fiecare și necesită o investiție de aproximativ 6,5 miliarde de euro, însă Nuclearelectrica nu își permite să realizeze singură acest proiect. Compania de stat a semnat în anul 2014 un memorandum cu grupul China General Nuclear Power Corp în privința celor două unități.

Partea română vrea să folosească pentru finanțare un model ”patentat” în Marea Britanie, respectiv folosirea contractelor pentru diferență. Prin acestea, statul garantează investitorului un preț al energiei, care să acopere atât costurile, cât și o marjă de profit. Mai departe, compania mixtă care va fi formată de către Nuclearelectrica și CGN va vinde electricitatea produsă pe bursa de energie din România. În acest moment, însă, proiectul nu este rentabil, din cauză că România are excedent de producție, iar prețul energiei a scăzut din cauza afluxului de electricitate din surse regenerabile.

Ca atare, statul ar trebui să acopere diferența dintre prețul cu care curentul electric se vinde pe bursă și cel garantat. În Marea Britanie, schema este susținută de către consumatori prin facturile la energie, dar în țara noastră diferența de preț ar putea fi plătită de la bugetul statului. Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, declara că partea chineză a cerut garantarea unui nivel al ratei interne de rentabilitate (IRR -internal rate of return) de 15%, considerat inacceptabil de către el. Potrivit unor surse din domeniul energetic, prețul solicitat de chinezi ar fi de 75 de euro pe fiecare MWh livrat, în condițiile în care în acest moment prețul energiei variază între 35 și 40 de euro pe un MWh.

Victor Grigorescu, ministrul Energiei, declara recent că proiectul reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă va fi inclus în Strategia Energetică a României 2016-2030. Documentul nu este, însă, finalizat și trebuie pus în dezbatere publică. Anterior, în luna mai, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat un raport al Ministerului Energiei privind stadiul şi evoluţia proectului de construcţie a două noi unități. Preşedintele Klaus Iohannis, a afirmat atunci că acesta este o investiţie prioritară, care va duce la creşterea ponderii energiei nucleare în producţia totală de energie la cel puţin 30%. În acest moment, unitățile 1 și 2 de la Cernavodă realizează anual între 18 și 20% din producția de energie a României.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*