Ultimele Știri

Viktor Orban: Viitorul Europei depinde de îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia

Vladimir Putin/Victor Orban

Relațiile de cooperare între Ungaria și Rusia îngrijorează Uniunea Europeană, însă Victor Orban își menține poziția de colaborare economică și nu numai cu țara condusă de Vladimir Putin, iar acest parcurs îl recomandă și altor state europene.

Viktor Orban a abordat o poziție diferită față restul Uniunii Europene, care a izolat din punct de vedere economic Federația Rusă din cauza ingerinței sale în conflictul din estul Ucrainei. Prin această inițiativă, liderul ungar dorește să fie un exemplu pentru alte state europene, fiindcă de relațiile bilaterale cu Rusia depinde viitorul Europei.

„Când noi, europenii, luăm decizii în problema cooperării cu Rusia, aceste decizii nu vizează Rusia, ci însuşi viitorul Europei”, a afirmat şeful guvernului de la Budapesta într-un interviu acordat publicației rusești Kommersant.

„Nu doresc să trăiesc într-o Europă care ne duce către un nou război rece cu Rusia, care îi transformă pe europeni în duşmani ai Rusiei, care renunţă la oportunităţile fantastice de a racorda resursele energetice ruseşti, imensele posibilităţi economice ale Rusiei, cu tehnologiile europene”, a adăugat Orban.

În acelaşi timp, premierul ungar a susţinut iniţiativa rusă vizând crearea unei zone de liber schimb între Uniunea Europeană şi Uniunea Eurasiatică, structură care şi-a început activitatea la 1 ianuarie, fiind formată din Rusia, Belarus, Kazahstan şi Armenia.

Premierul Vladimir Putin a efectuat, marţi, o vizită în Ungaria, ţară considerată aliatul important al Rusiei în Uniunea Europeană, în contextul în care relaţiile dintre Moscova şi Bruxelles sunt grav deteriorate pe fondul conflictului din Ucraina. Deplasarea liderului de la Kremlin la Budapesta a permis consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări, discuţiile axându-se în principal pe prelungirea acordului privind aprovizionarea cu gaze ruseşti a Ungariei, acord ce expiră în acest an, dar și alte proiecte comune energetice.

putin orban

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*