Ultimele Știri

Viktor Orban pierde majoritatea covârşitoare din Parlament

viktor orban

Partidul Fidesz din care face parte și premierul Viktor Orban a pierdut majoritatea absolută de două treimi în Legislativul de la Budapesta, în urma pierderii alegerilor parţiale a candidatului său din oraşul Veszprem.

Deputatul de Veszprem Tibor Navracsics a fost desemnat comisar european din partea Ungariei, iar pentru postul vacant lăsat în Parlament s-au petrecut alegeri parţiale. Dupa numărarea a aproape 100% din voturi, candidatul Fidesz, Lajos Nemedi, a reusit sa strânga doar 34% din sufragii. Candidatul independent, dar susţinut în campania electorală de opoziţie, Zoltan Kesz, a câştigat astfel, mandatul de parlamentar cu 43%.

„Alegătorii din Veszprem au îndeplinit aşteptările întregii populaţii şi au pus capăt majorităţii de două treimi a partidului Fidesz”, a declarat aseară Kesz pe fondul protestelor din ultimele luni.

Supriza de la Veszprem a fost mare pentru formaţiunea premierului, care, la alegerile din 2014, câştigase mandatul cu un avans de 20%.

Această înfrangerea de la Veszprem vine pe fondul scăderii constante în sondaje a premierului Orban.

De altfel, majoritatea de două treimi i-a permis partidul Fidesz să adopte fără drept la replică o nouă Constituţie şi a modificat o sumedenie de legi, printre care legea presei şi codul electoral. 

În 2014, Fidesz obţinuse 133 din 199 de mandate, ceea ce înseamna majoritatea de fix două treimi. În 2010, Orban avea super-majoritate datorită coaliţiei cu creştin-democraţii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*