Ultimele Știri

Viitoarele mame au mai multe drepturi la locul de muncă

Femeile care rămân însărcinate riscă să își piardă locul de muncă. Angajatorii se folosesc de tertipuri ca să le forțeze pe mămici să își dea demisia atunci când se întorc la muncă după concediul de materninate.

Într-o perioadă în care natalitatea a scăzut considerabil se pare că femeile nu sunt încurajate să facă copii. Mai mult, ele sunt nevoite să își sacrifice cariera, tocmai pentru a sta acasa cu copilul. Și autoritățile au încercat să ia dreptul femeilor să își îngrijească copii în concediul de materninate, stimulându-le să se întoarcă la serviciu. Și surpriză! Majoritatea dintre ele nu au unde să se întoarcă, căci job-ul lor este ocupat. Angajatorii, sunt obligați prin lege să le ofere femeilor aceeași poziție după ce se întorc din concediul de maternitate, dar în realitate lucrurile nu stau așa. Unele firme mari ajung până la a detaşa în alte localităţi angajatele însărcinate sau pe cele întoarse din concediul de creştere a copilului, astfel că femeile se văd nevoite să îşi dea singure demisia.

Mai multe plângeri făcute de mame la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării  arată că angajatorii sunt din ce în ce mai inventivi în a încălca legea şi a le face pe mame ori să-şi dea demisia, ori să accepte joburi mai prost plătite.

Totuși, viitoarele mame vor avea, din 25 iunie, mai multe drepturi la serviciu. Aleşii au modificat legea privind protecţia maternităţii la locurile de muncă.

Astfel, angajatorul este acum obligat să le asigure viitoarelor mame un program redus de muncă sau să le permită să meargă în concediu fără a le afecta salariul.

NOI DREPTURI PENTRU MAME, LA SERVICIU
-program de muncă redus,
-repartizare pe un alt post,
-salariu integral
-concediu de risc maternal de 120 de zile,
-indemnizaţie de 75% din media veniturilor aferente ultimelor 6 luni
-pauze de odihnă pentru femeile gravide
-două ore, pauză de alăptare
-reducere cu două ore a programului de muncă
-femeile însărcinate nu pot lucra noaptea

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*