Ultimele Știri

VIDOE: Zeci de centre de transfuzii nu au autorizație de funcționare

Ies la iveală noi nereguli din spitalele din România! Zeci de unităţi de transfuzii funcţionează fără autorizație în spitalele din toată ţara. Altele sunt în curs de a obţine autorizaţia sau în plin proces de achiziţie a aparaturii necesare obţinerii documentelor. Sunt date parțiale obţinute  de Digi24 de la mai multe Direcţii de Sănătate Publică din ţară.

Unităţi de transfuzie din spitale:

Iași

Total 17

Neautorizate/În curs de autorizare 9

Cluj

Total 26

În faza de achiziţie de aparatură 2

În curs de autorizare 8

Sălaj

Total 2

În faza de achiziţie de aparatură 1

Galati

Total 2

În curs de autorizare 2

Vrancea

Total 2

Activitatea suspendată 2

Caraş-Severin

Total 5

Fără autorizaţii 3

În București, majoritatea spitalelor și-au autorizat centrele de transfuzii”

Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că „în București, majoritatea spitalelor și-au autorizat centrele de transfuzii.” „Sigur, nu toate”, a punctat ea.

„Cel mai important e ca unitatea de transfuzie să funcționeze conform legii, legea de organizare a unităților de transfuzie, e ordinul ministrului Sănătății 1924 din 2007. Aceste unități funcționează din momentul în care s-a înființat spitalul, însă, având în vedere că s-a schimbat legislația în domeniul transfuzional, unitățile de transfuzie au trebuit să se reautorizeze conform legislației actuale”, a precizat Doina Goșa.

În funcție de bugetul pe care un spital îl are sau nu la dispoziție, poate să fie mai dificilă sau mai puțin dificilă obținerea acestei autiorizații. Această autorizație presupune ca unitatea de transfuzie să fie dotată cu echipamente de stocare a sângelui și a componentelor sanguine și echipamente de testare. De asemenea, trebuie să aibă toată documentația necesar autorizării, respectiv proceduri. Asistentele trebuie să fie instruite, deci procesul de autorizare poate să fie unul care să dureze mai mult timp”, a explicat directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti.

Doina Goșa a adăugat că spitalele care nu și-au autorizat centrele de transfuzii au întâmpinat probleme de finanțare în achiziționarea echipamentelor de testare și stocare a sângelui, pentru că aceste echipamente medicale sunt mai scumpe.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*