Ultimele Știri

VIDEO/Stela Popescu: Monolog emoționant despre situația tragică a învățământului românesc, „o corabie care se scufundă“

Lucrurile în ţara asta au luat-o pe un drum greşit, multe tentaţii, copiii se strică repede, se repară greu.

stela popescu

Situația învățământului românesc devine din ce în ce mai tragică odată cu trecerea anilor. Stela Popescu a avut un monolog emoționant în serialul Las Fierbinți despre situația învățământului românesc.  

Deși serialul Las Fierbinți este o comedie bine cotată pe piața din România, regizorul Dragoş Buliga şi scenaristul Mimi Brănescu, au ales introducerea unui monolog tragic despre starea în care se află sistemul educațional.   

  „De unde să găsim noi cadre calificate de valoare care să primească un post la ţară? Nimeni nu mai vrea. Toţi profesorii pleacă la Bucureşti, pleacă în oraşele mari, nimeni nu mai vrea să predea aici. Am scris la Minister, am fost la Inspectorat, am vorbit cu toţi colegii mei…nu sunt soluţii.

De parcă aici nu ar fi copii de valoare. (…) Pe una dintre profesoare abia am convins-o anul trecut să nu plece în Italia, ca menajeră. E foarte bună profesoară. Dar uneori mă gândesc de ce să stea aici să-şi piardă viaţa, când se poate duce în Italia să îngrijească pe cineva. De ce să rămână aici, pe o corabie care se scufundă? Despre învăţământul românesc vorbesc. Dacă nu s-a şi scufundat…Sunt încă mulţi copii buni aici. Mulţi copii foarte buni, nu buni“, spune Stela Popescu.

„Lucrurile în ţara asta au luat-o pe un drum greşit, multe tentaţii, copiii se strică repede, se repară greu. Nu sunt bani, nu sunt bani, nu sunt bani. Peste tot aşa mi se spune. Primarul a umplut satul de cişmele, dar bani să se repare acoperişul şcolii nu se găsesc. Noi vorbim de pedagogi şi în curând o să cadă şcoala pe noi, la propriu“, a mai adăugat celebra actriță în vârstă de 79 de ani. 

În anul 2008 toate partidele parlamentare au semnat Pactul Național pentru Educație care prevedea alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, însă au trecut aproape şapte ani şi politicienii au uitat complet de acest proiect strategic.

În anul 2013 România a alocat un procent de 3,6% din PIB pentru educaţie, fiind cea mai mică valoare din Uniunea Europeană. Anul trecut educaţia s-a confruntat cu o situaţie catastrofală beneficiind de un buget minim istoric de 3% din PIB.

Anul 2015, tot Guvernul Ponta la putere, însă un profesor ales în funcţia de preşedinte al României aprobă tacit un buget de 3,54% din PIB pentru educaţie.

Ce le putem spune profesorilor şi elevilor?

Sitemul de învățământ este o corabie care se scufundă și nimeni nu face nimic pentru a o aduce la mal pentru reparații capitale. De la președintele României până la ultimul politician, toți au promis mai mulți bani pentru educație, dar de 25 de ani nu se face nimic. 

Consecinţele subfinanţării sistemului educaţional va produce în continuare rezultate dezastruoase la bacalaureat, un salariu mizer pentru un profesor debutant şi o rată crescută a abandonului şcolar şi universitar, aici ocupăm deja primul loc în Europa.

Sistemul educaţional suferă, se află într-o degringoladă totală fiind condus de miniştri incompetenţi în ultimii ani. Nu avem cum să ne păstrăm tinerii în ţară  şi să îi aduem pe cei plecaţi acasă cât timp noi nu investim în educaţie, nu putem avea o dezvoltare durabilă.   

Lupta noastră pentru salvarea sistemului educaţional a rămas doar la capitolul de vorbe goale şi la purtători de vorbe pricepuţi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*