Ultimele Știri

Videoreportaj: Cernobîl, un decor înghețat în timp

Cernobîl a fost scena celui mai mare dezastru nuclear în urmă cu aproape trei decenii, dar acum îl putem „vizita“ fără griji printr-un videoclip realizat cu o dronă.

Dezastrul nuclear de la Cernobîl s-a petrecut în aprilie 1986 și a afectat Ucraina și țări din jurul acesteia pe o rază foarte mare. Pe circa 100.000 de kilometri pământul și apele au fost contaminate cu substanțe radioactive și ar avea nevoie de 20.000 de ani ca să își revină.

The Long Shadow of Chernobyl - A Photo Book by Gerd Ludwig - PRESS IMAGES

Un videograf a realizat anul acesta un videoclip impresionant folosind o dronă și reușește să surprindă în câteva minute un decor înghețat în timp.

Danny Cooke, creatorul videoclipului de mai jos, a fost plătit de CBS News pentru a se deplasa în Pripiat, oraș situat la câțiva kilometri depărtare de fosta centrală nucleară, și pentru a-i ajuta în realizarea unui reportaj.

Postcards from Pripyat, Chernobyl from Danny Cooke on Vimeo.

„Cernobîl este unul dintre cele mai interesante și periculoase locuri în care am fost. Dezastrul nuclear, care s-a întâmplat în 1986 (anul în care m-am născut), a avut un impact puternic asupra multor oameni, inclusiv asupra familiei mele care locuia în Italia. Nici nu-mi pot imagina cât de înfricoșătoare a fost experiența celor câteva sute de mii de locuitori din zonă“, a spus Danny Cooke în descrierea videoclipului pe Vimeo.

Cernobîl a fost părăsit în anul 1986. Pripiat a apărut ca o necesitate, muncitorii aveau nevoie de un oraș în care să locuiască  în timpul construirii centralei atomoelectrice.

Centrala, sau ce a mai rămas din ea, a fost acoperită de sovietici cu un sarcofag din beton care să o izoleze de restul lumii. Acesta a început însă să se degradeze în timp și acum 1400 de muncitori lucrează la altul. Va fi cea mai mare structură mobilă creată până acum.

1-Ouverture2

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*