Ultimele Știri

VIDEO/FOTO: Putin recunoaște pentru prima dată că Rusia are oameni în estul Ucrainei. Ce spune de Turcia

putin

Vladimir Putin a declarat la conferința anuală de presă că doborârea bombardierul rusesc s-ar putea explica prin faptul că, cineva din conducerea turcă, a decis “să-i pupe pe americani undeva”.

UPDATE 14: 10 Putin, despre relația cu SUA:

“Indiferent cine va fi (noul) președinte al SUA, suntem gata și dorim să dezvoltăm relații cu Statele Unite”, a reiterat șeful statului rus, observând că “este necesar mai întâi să se vadă cine va fi noul lider American”.

UPDATE 14:05 Putin, despre Blatter: „Joseph Blatter a făcut o muncă considerabilă pentru fotbalul mondial. Contribuția sa în domeniul umanitar este colosală… Iată omul căruia ar trebui să-i fie acordat premiul Nobel pentru Pace.”

UPDATE 14:00 Vladimir Putin a admis pentru prima dată prezența militară rusă în estul Ucrainei, relatează The Guardian. Întrebat de un reporter ucrainean în legătură cu doi ofițeri ai serviciilor de informații rusești, capturați de Kiev și judecați în Ucraina, Putin a răspuns:“Noi niciodată nu am spus că nu au existat oameni acolo care aveau anumite sarcini, inclusiv în domeniul militar”, a declarat Putin în conferința sa anuală de presă.

“Dar asta nu înseamnă că sunt trupe rusești (regulate) acolo, simțiți diferența?”, a remarcat el, adăugând că Rusia este gata să-i convingă pe separatiști că este “nevoie de un compromis pentru o soluționare politică a conflictului.”

Liderul rus a mai spus că se așteaptă la o agravare a relațiilor comerciale cu Ucraina, dar a respins joi orice intenție de a institui “sancțiuni” împotriva Ucrainei după decizia sa de a suspenda acordul de liber-schimb dintre cele două țări, asigurând că Moscova nu a avut de ales, dată fiind apropierea dintre Kiev și Uniunea Europeană.

“Noi nu intenționăm să introducem sancțiuni împotriva Ucrainei”, a insistat președintele rus la conferința sa anuală cu presa, la care s-au acreditat 1. 390 de ziariști ruși și străini.

UPDATE 13:30 Întrebat dacă Ekaterina Tikhonva este fiica lui, Putin nici nu a confirmat, nici nu a infirmat din „motive de securitate”.

„Fiecare persoană are dreptul să-și decidă viitorul. Fetele mele nu au fost niciodată copii-staruri, își trăiesc viețile într-un mod demn. Vorbesc fluent 3 limbi străine, nu sunt active în afaceri sau în politică”, a spus Putin.

UPDATE 13:10 Putin, despre Siria:

♦“Poziția noastră nu s-a schimbat, ea este una de principiu. Noi credem că numai poporul sirian ar trebui să decidă cine ar trebui să-l guverneze și după ce fel de standarde și reguli”

♦“Noi susținem în principiu inițiativa SUA a unei rezoluții ONU.Este tocmai proiectul de rezoluție cu care a venit secretarul de stat american (John Kerry) la Moscova”

♦“Nu noi am început războiul. Noi desfășurăm doar operațiuni individuale…Aceasta nu este o povară suplimentară importantă pentru bugetul rus.”

♦“Unii cred că avem nevoie de o bază. Dar eu nu am această convingere. Dacă ar fi să lovim în cineva și așa (fără bază) îl vom ajunge”

UPDATE 13:00 Putin, despre Turcia:

♦”Autoritățile turce credeau că noi vom pleca de acolo (din Siria). Nu, Rusia nu este țara care să facă asta. Dimpotriva, noi ne-am consolidat prezența în Siria, am mărit numărul avioanelor de luptă. În Siria nu există niciun sistem rusesc de apărare antiaeriana, acum astfel de sisteme există și, în plus, dintre cele mai moderne.”
♦”Dacă mai devreme Turcia zbura și încălca spațiul aerian al Siriei, acum nu are decât să se încumete”

UPDATE 12:00 Putin despre Ucraina: Rusia nu va impune sancțiuni Ucrainei, nu are niciun interes să înrăutățească conflictul ucrainean, dar nici nu îi va acorda tratament preferențial din punct de vedere economic din 2016.

UPDATE 12:00 Putin a declarat că Planul Rusiei în Siria se suprapune cu planul SUA în Siria. Liderul de la Kremlin a mai precizat că Rusia va continua bombardamentele în Siria atât timp cât armata siriană își va continua operațiunea militară. Totodată a menționat că Rusia nu vrea bază militară permanentă în Siria.

UPDATE 11:50 Putin: „Dacă a fost un accident, pune mâna pe telefon și explică. Turcia s-a ascuns în spatele NATO”. Liderul Rusiei nu mai speră la o reîmbunătățire a relației cu Turcia.

UPDATE 11:45 Putin a stârnit râsete și aplauze cu următoarea reacție: „Liderii Turciei au încercat să-i pupe pe americani într-un anumit loc”

UPDATE 11:40 Liderul Rusiei este furios că Ankara a luat legătura cu Bruxellesul imediat după doborârea avionului și nu cu Moscova.

UPDATE 11:35 Putin a numit doborârea avionului militar rusesc de către Turcia „un act ostil” și a acuzat că turcii au încercat să acopere incidentul. Nu a fost un accident, susține șeful Kremlinului.

UPDATE 11:30 Putin a admis că economia Rusiei se află într-o formă mai proastă decât se spera anult trecut, din cauza petrolului. Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut joi necesitatea ca bugetul Federației Ruse pentru 2016 să fie „ajustat” din cauza scăderii prețurilor la energie.

UPDATE 11:20 Prima întrebare pe care a primit-o Putin este legată de economie. Președintele Rusiei a început să răspundă cu o glumă: „Ce era negru anul trecut acum e alb. Chiar și un preț de 50 de dolari pe barilul de petrol e optimist acum”

foto 1

UPDATE 11:10  1350 de jurnaliști ruși și străini sunt prezenți la eveniment.

foto 2

Potrivit agenției ruse Tass, aproximativ 1.390 de jurnaliști au fost acreditați la eveniment, inclusiv Ksenia Sobciak de la postul Dojd, care a intrat într-o dispută cu Putin în cursul evenimentului de anul trecut.

Putin a creat această tradiție a întâlnirii cu presa în 2001, din cauza numeroaselor solicitări pe care le-a primit de la jurnaliști, potrivit purtătorului său de cuvânt.

De obicei conferința începe la prânz și durează mai multe ore. Reporterii îi adresează întrebări, iar liderul de la Kremlin decide când încheie evenimentul.

În timp ce Putin răspunde o singură dată pe an întrebărilor presei, numeroși alți șefi de stat stau de vorbă cu jurnaliștii mult mai des.

Președinții americani, spre exemplu, susțin de mai multe ori pe an conferințe de presă oficiale și fac, adesea, declarații neanunțate, la Casa Albă, ocazie cu care răspund, de asemenea, întrebărilor jurnaliștilor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*