VIDEO/FOTO: Polițiști împușcați în Dallas: cinci morți și șase răniți. Poliție: Un suspect ne-a spus că sunt bombe în tot orașul

politie dallas

Situaţie explozivă în Statele Unite. 11 poliţişti au fost împuşcaţi în Dallas, la un protest faţă de tratamentul brutal folosit de poliţişti cu persoanele de culoare. Cinci dintre ei şi-au pierdut viaţa. 

Unul dintre lunetiștii implicați în incidentul armat de la protestul ”Black Lives Matter” din Dallas a fost ucis de o explozie controlată a autorităților. Acestea au susținut că atacul armat a fost plănuit și executat cu premeditare, iar trei persoane au fost arestate și refuză să coopereze cu anchetatorii.

Cronologia evenimentelor de vineri, 8 iulie:

UPDATE 17:00 “Suntem îngroziți de aceste evenimente și sunt alături de populație și de Departamentul de Poliție din Dallas”, a spus Obama într-o conferință de presă la summitul NATO

UPDATE 16:40 Poliția din Dallas a explicat că identitățile lunetiștilor implicați în atac nu vor fi făcute publice și nu vor comunica detalii despre ei pe durata anchetei, relatează BBC.

”Am avut un schimb de focuri cu unul dintre suspecți. Nu am avut nicio alternativă decât să folosim un robot pentru a detona o bombă în apropierea suspectului. Acesta a susținut că este nemulțumit de acțiunea Black Lives Matter, dar și de uciderea recentă a doi afroamericani de către polițiști. Suspectul a spus că este nemulțumit de albi și a vrut să ucidă polițiști albi”, a declarat șeful Departamentului de Poliție din Dallas, David Brown. “Nu există cuvinte pentru a descrie atrocitatea care ne-a lovit orașul. Tot ce știu este că trebuie să înceteze această fractură între polițiști și cetățeni”, a mai declarat șeful

UPDATE 16:30 Suspectul care a spus că voia să ucidă albi, a anunțat vineri șeful poliției locale. Acest bărbat, izolat într-o clădire, a fost ucis de forțele de ordine cu ajutorul unui robot telecomandat care purta o bombă, a precizat șeful poliției.

pozaaaaa

UPDATE 16:10 În busculada creată la protestul din Dallas, un polițist curajos a încercat să îl împuște pe unul dintre atacatori, care purta cu el o armă AR-15. Scenele violente au fost filmate de un martor: polițistul încearcă să îl ia prin surprindere, de la spate și trage un glonț, dar atacatorul pare să nu fie deloc rănit. Polițistul încearcă să se ascundă, dar în acel moment atacatorul se întoarce și îl împușcă în spate, apoi îl execută cu sânge rece, trăgându-i un glonț în cap. Filmarea a fost realizată de un martor, pe nume Ismael Dejesus, care susține că suspectul ar fi fost înarmat cu o armă AR-15, conform Daily Mail. „Polițistul a fost împușcat și a căzut, apoi suspectul s-a dus și a mai tras câteva gloanțe în el” a povestit șocat martorul.

UPDATE 16:05 Autoritățile americane au revizuit bilanțul atacului armat din centrul Dallasului la cinci ofițeri uciși și alți șapte, precum și doi civili răniți, relatează ITV. Anunțul a fost făcut de primarul orașului Dallas, Mike Rawlings.

UPDATE 16:00  Într-o nouă conferință de presă, șeful poliției din Dallas a dezvăluit că unul dintre suspecții mort într-o confruntare cu poliția a spus că este supărat în legătură cu recentele cazuri în care doi bărbați de culoare au fost împușcați mortal de polițiști. „A spus că este supărat pe albi și că vrea să ucidă în special polițiști albi”, a declarat David Brown citat de The Guardian.

UPDATE 13:15 Președintele Barack Obama, aflat la summit-ul NATO de la Varșovia, a condamnat dur atacul asupra polițiștilor din Dallas.

„A fost un atac calculat și violent asupra forțelor de ordine. Potrivit poliției, avem mai mulți suspecți și urmează să aflăm mai multe despre motivele care i-au împins să comită acest act barbar, dar să fim conciși: nu există nicio justificare pentru aceste atacuri. Ca națiune, trebuie să ne amintim să ne exprimăm mai des recunoștința pentru bărbații și femeile în uniformă, nu doar azi, ci în fiecare zi, pentru munca și sacrificiile pe care le fac pentru noi”, a declarat Obama.

UPDATE 12:30 Patrick Zamarripa este al doilea polițist ucis în atac. Apropiații au transmis familiei mesaje de condoleanțe pe Twitter.

UPDATE 11:38 Maiorul Max Geron a declarat că este în desfășurare o operațiune amplă pentru a descoperi eventuale bombe amplasate în oraș, după ce al patrulea suspect care se baricadase într-un garaj ar fi amenințat că în tot centrul Dallasului sunt amplasate dispozitive cu explozibil.

UPDATE 11:30 Trei dintre cei șase polițiști răniți în atac nu au suferit răni care să le pună viața în pericol și își vor reveni complet, anunță Departamentul de Poliție din Dallas.

UPDATE 11:15 Al patrulea suspect în cazul atacului armat asupra poliției din Dallas a murit, anunță The Dallas Morning News. Există mai multe informații potrivit cărora bărbatul încercuit de poliție s-ar fi sinucis.

UPDATE 10:30 Shetamia Taylor este singurul civil rănit în atacul din Dallas. Femeia a fost împușcată în picior, dar este în afara oricărui pericol, relatează Associated Press.

O rudă adeclarat că femeia a încercat să-și protejeze copiii de gloanțe când a fost nimerită de unul.

În busuculada creată, Shetamia s-a pierdut de copii, care s-ar află acum în spatele baricadei formate de polițiști în jurul garajului în care se ascunde un suspect.

UPDATE 09:55 Un al cincilea polițist rănit în atac a murit la spital, anunță poliția locală, potrivit The Guardian.

UPDATE 09:45 The Guardian relatează că la locul unde poliția l-a încercuit pe unul dintre suspecți s-au auzit mai multe explozii. Potrivit presei locale, este posibil ca polițiștii să folosească grenade pentru a-l scoate pe bărbat din ascunzătoare.

UPDATE 09:30 Zeci de participanți la proteste sunt blocați în centrul orașului, după ce autoritățile au întrerupt circulația transportului în comun sau l-au întârziat, pentru a nu le scăpa vreunul dintre suspecți.

UPDATE 09:20 Autoritățile aviației civile americane au decis să restrângă zborurile deasupra orașului Dallas (Texas, sud) după atacurile în care au fost uciși joi seara patru polițiști în centrul orașului, în timpul unei manifestații populare organizate în semn de protest împotriva uciderii a doi oameni de culoare în cursul săptămânii în statele Minnesota (nord) și Louisiana (sud) de către forțele de ordine, relatează AFP.

„Niciun pilot nu poate opera o aeronavă în zona vizată” de această interdicție, potrivit unui comunicat publicat adresat piloților și companiilor aeriene. „Doar zborurile de intervenție sub direcția poliției din Dallas sunt autorizate în spațiul aerian” respectiv, precizează comunicatul.

UPDATE 9:00. Autoritățile au făcut declarații cu privire la acest eveniment. Unul dintre ei a spus că sunt bombe aplasate în orașul Dallas. De asemenea, autoritățile aviației civile americane au decis să restrângă zborurile deasupra orașului Dallas.

Suntem în negocieri cu un suspect implicat în aceste atacuri. Suspectul cu care negociem a fost implicat într-un schimb de focuri şi nu a fost foarte cooperant. Am reţinut un suspect, o femeie, care se afla în zonă, într-un garaj. Am urmărit o maşină cu două persoane suspecte care purtau haine de camuflaj. Sunt reţinute şi interogate. Suspectul cu care negociem şi care a fost implicat într-un schimb de focuri le-a spus negociatorilor că va ucide şi va răni mai mulţi dintre forţele de ordine și că sunt bombe peste tot, în garaj și în centru, aşa că suntem foarte precauţi în strategia pe care o abordăm, ca să nu rănim niciun ofiţer şi nici cetăţenii din Dallas”, a anunțat șeful poliției din Dallas.

„Încă nu suntem siguri că avem în custodie toți suspecții și continuăm să căutăm inclusiv în centrul oraşului. Vom continua să căutăm până la primele ore ale dimineții, până ne asigurăm că toți suspecții sunt reținuți și interogaţi”, a adăugat Mike Brown.

UPDATE 7:30. Poliția din Dallas a anunțat că un al patrulea ofițer și-a pierdut viața în urma împușcăturilor. O persoană s-a predat, iar un al doilea suspect a fost implicat în mai multe schimburi de focuri cu forțele de ordine și acum se află în custodia acestora. De asemenea, la fața locului a fost găsit un pachet suspect. Zona a fost securizată.

Martorii spun că au auzit 20 de focuri de armă, care au răsunat într-o succesiune rapidă. The Washington Post scrie că seful poliției din Dallas a precizat că doi lunetiști sunt cei care i-ar fi împușcat pe oamenii legii. Trei dintre cei zece și-au pierdut viața, doi fiind deja transportați la spital și se află în sala de operație. Alți trei polițiști se află în stare critică.

Deocamdată nu a fost identificat niciun suspect.

Proteste similare, dar lipsite de incidente au avut loc şi în Minnesota şi Louisiana, statele unde au avut loc zilele trecute două incidente în care au fost implicaţi poliţişti şi două persoane de culoare.

În primul incident, în Minnesota, un poliţist a împușcat un şofer chiar la volan, în timp ce acesta încerca să scoată permisul de conducere.

În al doilea incident, în statul Lousiana, un bărbat de culoare a fost oprit în faţa unui magazin, trântit la pământ şi, deşi nu opunea rezistenţă, a fost împuşcat şi ucis de poliţişti.

Ambele cazuri au fost urmate de proteste ale comunităţii de culoare şi de explicaţii ale forțelor de ordine, care nu au convins opinia publică.

 

UPDATE 06:45 Departamentul Poliției din Dallas a publicat pe Twitter o fotografie cu unul dintre suspecții atacului și a cerut ajutor pentru găsirea și identificarea acestuia.

În total, 11 ofiteri au fost împuscați, iar poliția investighează și o amenințare cu bomba în orașul Dallas.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *