Ultimele Știri

VIDEO/FOTO: ‘Peșterile secrete’ din Norvegia unde forțele de elită americane se pregătesc împotriva Rusiei

Ca într-un film cu James Bond, o uriașă peșteră artificială este folosită ca bază militară – însă nu de un geniu malefic, ci de pușcașii marini americani.

Peșterile din centrul Norvegiei au fost transformate în baze avansate ale forțelor americane – mai precis, ale Corpului Pușcașilor Marini – în ultimul deceniu al Războiului Rece.

foto 1

Cavernele au fost extinse iar pereții lor, blindați pentru a rezista la bombardamente. Înauntru se află necesarul de echipament și provizii pe o lună de zile pentru 15.000 de pușcași marini. Au fost deja folosite în cadrul mai multor operațiuni, de la invadarea Irakului în 2003 până la asistența umanitară acordată Turciei după cutremurele de acum jumătate de deceniu.

Motivul pentru care a fost creată această bază, a cărei locație precisă este ținută secretă, este necesitatea de a avea un depozit cât mai aproape de flancul estic al NATO – adică de Rusia – în loc ca tot acest echipament să fie transportat tocmai din America. De aceea, în ultimii ani peșterile au început să fie modernizate, o operațiune care ar trebui să se încheie în 2016.

Aceste facilități adăpostesc echipament militar pre-poziționat, de la vehicule blindate Humvee până la aparatura medicală necesară tratării răniților, „ce pot fi folosite oricând în vreme de război”. La ele au început să se adauge în ultimele luni și alte tipuri de echipament greu, inclusiv tancuri, salande și auto-tunuri, în contextul intăririi prezenței militare a SUA în Europa ca răspuns la politica Kremlinului.

foto 2

Corpul Pușcașilor Marini a postat, de altfel, și o filmare cu modul în care echipamentul greu din această bază se deplasează spre zona din nordul țării unde va avea loc spre sfârșitul lunii exercițiul militar Cold Response 2016.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*