VIDEO/FOTO: Mărturiile românilor de la Nisa: „Am rămas șocat… copii, tineri, vârstnici…..CARNAGIU!”

  • Adelina Mitrache
  • 15 iulie 2016
  • Externe
atentat franta

Un român originar din Buzău, stabilit la Nisa și aflat printre supraviețuitorii atacului, a postat pe Facebook un anunț în care povestește trauma trăită și cât de aproape a fost de moarte.

“Acest camion s-a aflat la 20 de metri în fața mea, nevăzându-l deoarece vorbeam la telefon privind în astfalt și neauzind prea bine din cauza concertului. Datorită mulțimii aflate înaintea mea am scăpat cu viață, deoarece s-a produs acel zgomot de impact și așa am ridicat privirea. Ne-am bușit unii de alții pentru a ne feri din calea camionului după care am rămas șocat..,, copii, tineri, vârstnici…..CARNAGIU! Dumnezeu să-i odihnească”, a postat pe rețeaua de socializare românul stabilit în Franța.

Într-o altă postare, românul scrie că este speriat, însă este nevătămat în urma atacului de la Nisa.

“Speriat, emoționat, afectat moral și psihic ….Dar întreg. Totul s-a întâmplat în fața mea”, mai scrie bărbatul, care precizează că locuiește la circa 50 de metri de locul în care a avut loc atentatul.

Mărturiile românilor după atentatul de la Nisa:

Preotul paroh de la Nisa, Radu Totelecan, a declarat că sunt și români printre persoanele rănite în atentatul de azi-noapte.

Nu am fost prezent pe promenadă, era o oră târzie, regret, poate dacă eram acolo puteam să ajut, suntem în stare de șoc. Au fost și români pe promenadă, am primit telefoane, mesaje. avem și câteva victime printre români. Este vorba despre răniți, o familie, soț și soție, el este un pic mai grav, are picioarele fracturate, nu avem informații că ar fi decedat vreun român”, a declarat părintele în această dimineață.

Andra Iordanescu, rezidentă în Franța: „Din fericire pentru noi, am ales să vedem artificiile de la Cannes. Am fost cu cei doi copii ai mei, soțul meu este plecat. Seara când am ajuns acasă am aflat ce s-a întâmplat. Am avut noroc. Sunt șocată de ceea ce s-a întâmplat la doi pași de noi”.

Un român aflat la Nisa în momentul atentatutului povestește că era pe faleză, la manifestările de Ziua Franței, că oamenii se plimbau, unii dintre ei cu copii, iar la un moment dat un camion a intrat în zona pietonală, mergând în zig-zag.

Am văzut un camion cum a intrat pe zona pietonală, în primă fază am crezut că e un accident, apoi a ieșit, iar a intrat. Camionul a mers în zig-zag, a intrat, a ieșit. Eram la 10 metri și ne uitam cum a intrat pe pietonală. Oamenii nu și-au dat seama inițial ce s-a întâmplă, nu te așteptai să intre din nou pe pietonală. Era acolo și o zonă de biciclete. Apoi am auzit oameni țipând, nu ne-am dat seama dacă au fost și focuri de armă sau nu. Am văzut cum camionul călca oamenii care țipau. Oamenii fugeau în toate direcțiile. Acel camion era gol, era un camion de marfă, avea viteză foarte mare. Am spus că trebuie neapărat să plecăm, am reușit să ne îndepărtăm, ne-a fost foarte frică. Ne era frică și de mașinile care așteptau la semafor să ne dea prioritate. Suntem cazați la un hotel din apropiere. Nu este deloc confortabil”, a declarat românul.

Martorii povestesc ce s-a întamplat în timpul carnagiului de la Nisa

Un martor ocular al atacului de la Nisa a declarat că a văzut un șofer de camion intrând cu vehiculul în mulțimea de oameni care se strânsese pentru focurile de artificii, după care a coborât din vehicul trăgând.

“A fost carnagiu pe drum. Cadavre peste tot”, a povestit Wassim Bouhel.

Aproape că am murit. A fost halucinant (…) (Camionul – n.r.) a făcut zig-zag – nu îți dădeai seama unde merge. Soția mea… la un metru distanță… ar fi murit”, a spus un alt martor.

“Camionul a rupt totul… stâlpi, copaci. Nu am văzut niciodată așa ceva. Unii oameni s-au agățat de ușă și au încercat să îl oprească”, a adăugat martorul.

Un reporter AFP a povestit că a văzut un camion alb intrând cu viteză în mulțime.

“Am văzut oameni loviți și bucăți de resturi zburând”, a declarat el, precizând că incidentul a avut loc în apropiere de faimosul hotel Negresco.

“A fost un haos asolut”, a adăugat el.

Un alt jurnalist aflat la fața locului a spus: “Oamenii fug. Este panică. Camionul a urcat pe Promenada – a trecut peste toată lumea”.

“Toată lumea sângerează – sunt nenumărați oameni răniți, fără îndoială”, a adăugat el.

“Sunt blocat. Polițiștii ne-au cerut să fugim în direcția opusă”, a scris pe Twitter un alt martor.

Familiile își caută persoanele dragi pe site-urile de socializare

Familiile disperate apelează la rețelele de socializare în speranța de a-i găsi pe cei dragi, despre care nu mai au vești după atacul de joi noapte, de la Nisa, relatează Daily Mail.

Zeci de persoane speriate au publicat imagini cu fii și fiice, frați, surori, veri și prieteni pe care nu au reușit să îi contacteze. Ele imploră toți utilizatorii de internet să distribuie fotografiile, în speranța că cineva le va putea spune unde se află aceștia și în ce stare sunt.

Fotografiile sunt distribuite cu hashtagul #Nice06.

“Fratele meu mai mic era cu bunicii mei la focul de artificii de la Nisa; l-au pierdut în mulțime”, a scris un tânăr pe Twitter.

Mulți au vorbit despre teama lor, în condițiile în care nenumărate apeluri pe telefoanele mobile ale celor dispăruți au rămas fără răspuns.

O femeie a scris pe Twitter: “Sora mea, Leticia, era în #Nice06. Sunt foarte îngrijorată, nu răspunde la telefon. Vă rog, ajutați!!!!”

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *