Ultimele Știri

VIDEO/FOTO: Lacul morţii: Apa care transformă orice vietate în statuie

Sunt multe lucruri necunoscute oamenilor de rând. Unul din misterele Planetei noastre este şi cel al unui lac din Tanzania, unde nicio vietate nu poate trăi dacă atinge suprafaţa apei. Lacul este bogat în carbonat de sodiu decahidrat, iar orice fiinţă care atinge apa lacului se transformă în statuie de piatră. Cu toate astea, o singură specie de peşte trăieşte în apele lacului, iar oamenii de ştiintă nu au reuşit să dezlege misterul.

În nordul statului african Tanzania, lânga graniţa kenyană şi la poalele muntelui Kilimanjaro este o intindere de apă ce transformă animalele ce trec prin luciul său în stane de piatră. Lacul Natran a dat naştere unor creaturi statuare calcifiate de o frumuseţe impunătoare şi lugubră în acelaşi timp. Concentraţia mare de sare, monocarbonat şi bicarbonat de natriu, provenite din cenuşa vulcanului Kilimanjaro, a transformat lacul într-o pată roşie inospitalieră.

tanzania lac

Specialişti de la Apalachian State University, din Carolina de Nord, au explicat că, odată intrate în apă, substanţele se lipesc de corp şi provoacă o stare de discomfort, o arsură de care animalele încearcă să scape scăldându-se tot în apele lacului. Substanţele  adunate se usucă şi transformă animalele în statui prăfuite, dar mobile. De fapt, procesul prin care trec este fenomenul natural cel mai apropiat de mumificarea egipteană.

Dacă infernul este real, atunci lacul Natron din Tanzania este imaginea sa. Un singur peste poate trăi acolo, Alcolapia alcalica. Acesta s-a adaptat perfect locului.

Natron, numele lacului nu este întâmplător

Temperatura apei atinge 60 de grade, iar pH-ul este între 9 şi 10,5. De asemenea, numele lacului nu este întâmplător. Natronul este un mix natural între carbonat de sodiu şi bicarbonat, împreună cu mici cantităţi de sulfat de sodiu şi sare. Această substanţă a ajuns aici din cauza eruptiilor vulcanice acumulată din apropiere. Practic, animalele care ating apă sunt calcifiate.În proximitatea acestui lac trăiesc în general păsări, fiind principalul loc de împerechere a peste 2,5 milioane de flamingo pitici.

Tanzania este singurul loc din lume în care poate fi regăsit un astfel de lac

Lacul are o concentraţie de substanţe provenite din erupţiile vulcanice acumulate în vecinătatea sa, care ucide şi transformă în „stane de piatră”, păsările ce ating suprafaţă apelor sale, conservându-le într-o formă aproape perfectă, asemenea unor exponate dintr-un muzeu lugubru.

Oamenii de ştiinţă încă nu au emis o ipoteza perfect documentată, vizând procesele chimice care se află la baza acestui fenomen, dar un lucru este cert: vieţuitoarele care ating oglinda lacului, suportă un proces de calcificare ieşit din comun.

 Suprafaţa  strălucitoare a lacului, atracţie pentru păsări

În ciuda efectelor sale letale, lacul continuă să exercite o atracţie irezistibilă pentru păsări. Se presupune că suprafaţa deosebit de strălucitoare a lacului, le induce în eroare, „deturnându-le” de la ruta de zbor iniţială.

Uneori, lacul formează insule de sare caldă, pe suprafaţa cărora, păsările şi-ar putea construi în teorie, cuiburi pentru depunerea de ouă, dar o astfel de alegere ar fi complet neinspirată, întrucât aceste întinderi reprezintă veritabile capcane întinse în tărâmurile morţii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*