VIDEO/FOTO: Documentele care arată implicarea lui Sorin Oprescu în afacerea Hexi Pharma

sorin oprescu

Cum a început afacerea Hexi Pharma? Pe cheltuiala Spitalului Universitar, adică pe banii contribuabililor care trebuie să vină de acasă cu medicamente, pansamente și alte lucruri de care ai nevoie în momentul în care ești internat într-un spital din România.

Între 1994 și 2005, firma a funcționat într-un spațiu de 100 de metri pătrați, din incinta farmaciei spitalului, bineînțeles, fără a le fi percepută vreo taxă.

Digi24 a obținut în exclusivitate contractul, semnat de fostul edil al Capitalei, Sorin Oprescu, pe atunci directorul Spitalului Universitar şi de Ion Mateescu, director, dar şi de Virgil Condrea, şef de producţie al Universitar Pharma.

În 1994, Hexi Pharma – la vremea respectivă Universitar Farma – a primit de la Spitalul Universitar spaţiu pentru activitatea de producere de medicamente, plata facturilor pentru utilităţi şi acoperirea a 20% din cheltuielile de producţie, mai informează Digi24.

contract hexi pharma sorin oprescu

Contractul semnat de Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar, şi de Ion Mateescu, director, şi Virgil Condrea, şef de producţie al Universitar Pharma.

contract hexi pharma sorin oprescu

Spitalul plătea cea mai mare parte a cheltuieliliro, asta în timp ce firma, care avea să se transforme în Hexi Pharma, avea foarte puâine obligații. Trebuia să colaboreze cu laboratorul instituţiei sanitare, pentru a-şi stabili producţia de medicamente în funcţie de necesităţile spitalului. Însă contractul nu impune vreo cotă de produse care ar fi ajuns, gratuit, la bolnavi. Precizează doar că Universitar Pharma „va asigura în primul rând necesităţile spitalului la produsele la care vor exita solicitări”. Singura cheltuială rămasă firmei este de 80% din costurile de producţie. În ceea ce priveşte profitul, acesta se împarte tot în proporţie de 20-80. Adică, Spitalul Universitar, care pune la dispoziţie spaţiul şi achită majoritatea cheltuielilor, primeşte 20%. 80% ajung la patronii Universitar Pharma.

contract hexi pharma sorin oprescu

„Această societate, iniţial a avut ca obiect principal de activitate comercializarea produselor farmaceutice şi medicamente. Cu privire la faptul că această societatate, iniţial a avut sediul social în Spitalul Universitar, nu îşi aminteşte (n.r. Sorin Oprescu), dat fiind perioada lungă de timp care a trecut, de peste 22 de ani. Însă cert e că dacă lucrurile au stat aşa a existat o comisie, alţi factori decidenţi, care să fi acordat sediul social şi punct de lucru unei farmacii la vremea respectivă, nu această societate despre care faceţi dumneavoastră vorbire astăzi. Nu este dicizia lui singulară de a înfiinţa această farmacie în Spitalul Universitar”, a declarat pentru Digi24 Viorel Mocanu, avocatul lui Sorin Oprescu.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *