Ultimele Știri

VIDEO/FOTO: Clădirea din România care depășeste cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt

piramida lui keops

România are cu ce se mândri! Clădirea care a intrat de trei ori în Cartea Recordurilor, ca fiind cea mai scumpă şi cea mai grea clădire administrativă din lume, se află pe teritoriul țării noastre.

Palatul Parlamentului din Bucureşti, România (cunoscut sub numele de Casa Poporului înainte de revoluţie), măsoară 270 m pe 240 m, 86 m înălţime, şi 92 m sub pământ. Are 12 nivele la suprafaţă şi alte 8 subterane.

Clădirea Palatului Parlamentului se află situată în partea centrală a Bucureştiului (în sectorul 5), pe locul care astăzi se cheamă Dealul Arsenalului, încadrat de strada Izvor la vest şi nord-vest, Bulevardul Naţiunile Unite spre nord, Bulevardul Libertăţii la est şi Calea 13 Septembrie la sud. Dealul pe care se află astăzi Palatul Parlamentului este în general o creaţie a naturii, având o înălţime iniţială de 18 m, dar partea dinspre Bulevardul Libertăţii este înălţată în mod artificial.

Construirea Palatului Parlamentului a început în anul 1983, ceremonia aşezării pietrei fundamentale având loc la 25 iunie 1984.

Imagini de la inaugurarea Casei Poporului:

Clădirea are o suprafaţă desfăşurată de 330.000 m², înscriindu-se în „Cartea Recordurilor” la capitolul „Clădiri Administrative”, pe locul 2 în lume după clădirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai săi, pe locul 3 în lume, după clădirea de asamblare a rachetelor spaţiale de la Cape Canaveral din Florida şi după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.

palatul parlamentului

Pe verticală se disting trei registre, care corespund totodată şi unor zone funcţionale distincte.
Clădirea are aproximativ 1000 încăperi, dintre care 440 birouri, peste 30 săli şi saloane, restaurante, restul fiind camere de deservire.

Numele sălilor şi saloanelor din Palatul Parlamentului au fost alese după 1989, ele evocând evenimente importante din istoria poporului român sau personalităţi cunoscute pe plan mondial. Majoritatea sunt legate de aspiraţia românilor pentru Unire şi de istoria parlamentarismului în România.

Casa Poporului sau Palatul Parlamentului, cum îi spunem astăzi, este un obiectiv de seamă al Capitalei și probabil unul care va rămâne în memoria multor generații care vor veni din urmă.

În primul rând, să ne raportăm la cifre și date:

– prima ca „greutate”, cu 1 milion metri cubi de marmură și 700.000 tone de oțel și bronz și 3.500 tone de cristal
– a 3-a ca volum (2,55 milioane metri cubi)
– ca arie, este devansată de foarte multe alte clădiri (vreo 10), pentru că în ciuda aparențelor, nu are decât 350.000 metri pătrați (adunate toate etajele).

Cladirea depășește cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt, subteran are încă 8 nivele, și a fost aproape exclusiv realizată din materiale românești.

Casa Poporului se află, de altfel, pe locul 3 în topul celor mai impunătoare clădiri din lume cu descrierea hidoasă, dar impresionantă și, cu siguranță, își merită eticheta de a fi una din cele 10 minuni ale Bucureștiului.

Aveți aici imagini din subsolul Palatului Parlamentului:

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*