VIDEO/FOTO: Anchetă Sky News: Traficanți din România vând arme teroriștilor. Negocierile purtate într-o pădure din țară au fost filmate

UPDATE: DIICOT a anunţat că face verificări după materialul difuzat de Sky News, care îi arată pe doi traficanţi dispuşi să vândă arme pe teritoriul României, în timp ce SRI refuză să spună public dacă a făcut sau nu vreo informare în legătură cu acest caz. Fostul director al SRI, Costin Georgescu, susţine că Poliţia de Frontieră, organele vamale, DIICOT, SRI şi SIE ar trebui să colaboreze în cazuri de trafic de armament, fiind necesară o mai bună colaborare şi pe plan extern, după ce Sky News a difuzat un reportaj cu traficanţi de arme în România.

Fost şef SRI, după reportajul Sky News: Trebuie să se ocupe Poliţia de Frontieră, DIICOT, SRI şi SIE

„Sunt arme folosite în general de terorişti şi mafioţi. Sunt arme pe care le găsesc pe toate părţile pământului. E bine că apar astfel de informaţii pentru că vor obliga autorităţile să ia măsuri mai ferme.Traficul de arme se întâmplă peste tot în lume. Din România pleacă şi ajung în alte ţări iar în final în mâinile mafioţilor şi ale teroriştilor. Trebuie o colaborare externă, în special cu Ucraina, cu autorităţile vamale. Din Ucraina armele pot pleca prin Republica Moldova, Polonia dar şi prin România. Noi trebuie să ne întărim măsurile şi aş umbla un pic şi la lege. Ar trebui mărite pedepsele pentru astfel de fapte pentru a micşora numărul celor care au curaj să se bage în astfel de combinaţii. Ce am văzut sunt micii traficanţi, nu marii traficanţi, cei care trimit transporturi de arme cu trenuri şi avioane. Trebuie să se ocupe în primul rând poliţia de frontieră, organele vamale, DIICOT şi, sigur, SRI şi SIE. E o muncă de colaborare. Eu cred că imaginile pot fi reale pentru că traficul acesta există. Trebuie să fie un semnal de alarmă la adresa traficului de arme. Armele nu le fabrică ISIS în Siria sau Irak, le cumpără din diferite ţări ale lumii”, a declarat pentru MEDIAFAX Costin Georgescu, fost director al Serviciului Român de Informaţii.

DIIICOT a anuntat că face verifică în legătură cu informaţiile apărute, în acest moment, pe rolul instituţiei nefiind înregistrat vreun dosar penal în acest sens. Agenţia MEDIAFAX a încercat să obţină un punct de vedere şi din partea Serviciului Român de Informaţii, dar acesta a refuzat să confirme sau să infirme existenţa vreunei informări în legătură cu acest caz către alte instituţii ale statului.

În contextul în care serviciile de securitate britanice avertizează cu privire la atacuri teroriste în ţara lor de tipul celui care a avut loc la Paris, publicaţia Sky News anunţă că a demmarat ancheta după ce a primit informaţii că traficanţii de arme din estul Europei s-au înmulţit şi vând armament oricui.

Analiştii de securitate spun că celule islamiste şi atacatorii care acţionează de unii singuri consideră la momentul actual că armele automate sunt cel mai bun mod de a comite crime în masă.

Membru în Comisia SRI despre reportajul SkyNews: Dacă se confirmă,la un moment dat vom interpela SRI

Deputatul Liviu Codârlă, membru al Comisiei pentru Controlul Activităţii SRI, a declarat că, dacă se confirmă informaţiile publicate de SkyNews, vor interpela ”la un moment dat” SRI şi vor primi un răspuns, afirmând că, periodic, Serviciul informează membrii comisiei ”dacă sunt lucruri de informat”.

”Dacă, într-adevăr, există o astfel de problemă, bănuiesc că la un moment dat vom face şi o interpelare Serviciului (Român de Informaţii – n.r.) şi vom primi un răspuns. (…) Parlamentul nu lucrează. Ei trebuie să-şi facă treaba. Şi dacă mă informează pe mine astăzi că îşi fac treaba, cu se schimbă lucrurile? Noi putem la începerea sesiunii să luăm act de ce s-a întâmplat şi să cerem un punct de vedere. El va fi acelaşi şi atunci şi acum. Aşa… se întâmplă tot timpul ceva. Astăzi poate a apărut poate la televizor, dar sunt lucruri care nu apar la televizor. Noi, periodic, ne întâlnim şi primim o informare din partea lor dacă sunt lucruri de informat”, a declarat agenţiei deputat Liviu Codârlă.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Traficanţi de arme din România le vând arme obţinute din Ucraina tuturor celor care doresc, inclusiv teroriştilor, arată o anchetă realizată de Sky News.

După luni de negocieri cu o bandă din România, echipa Sky News a fost trimisă într-o zonă izolată a ţării, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai traficanţilor, care să arate ce pot oferi.

AICI PUTEȚI VEDEA FILMAREA!

Nu există nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra (…). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nicio distincţie”, scrie Sky News.

Din munţii din Balcani până în zonele enorme împădurite din estul Europei, bande de traficanţi au acces la milioane de arme ascunse în perioada comunistă sau disponibile în zonele învecinate regiunilor de conflict, precum Ucraina.

1

2

Jurnaliştii s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal de la telefon, înainte de a opri pe o pajişte.

Doi bărbaţi le-au cerut apoi jurnaliştilor să coboare, i-au percheziţionat, le-au verificat echipamentele şi le-au încuiat telefoanele mobile în maşină, luându-le cheia.

Au deschis apoi portbagajul lor, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele. „Le aducem din Ucraina cu muniţie, oricâtă vreţi”, a spus unul dintre ei.

Traficanţii au spus că armele sunt aduse mai întâi în România, de unde o altă bandă le preia şi le trimite în vestul Europei şi în Orientul Mijlociu. Destinaţia principală este, însă, Occidentul.

Printre armele disponibile se aflau o puşcă cu lunetă, în valoare de 3.000 de euro, o puşcă de armă austriacă Steyr, puşti semiautomate, puşti de vânătoare şi pistoale.

La loc de cinste stătea un AK-47, care costa 1.700 de euro, cea mai bine vândută în Europa, în special în ultimii doi ani, au explicat traficanţii.

Bărbaţii au spus că se ocupă numai de arme de foc, dar au legături strânse cu o altă bandă care se ocupe de armament greu. Grenade, grenade propulsate de rachete şi mine.

Când au aflat, însă, că jurnaliştii nu vor cumpăra, traficanţii au decis să plece. Au cerut echipei Sky News să mai aştepte 20 de minute înainte de a pleca, la rândul său. „Dacă mai veniţi, trebuie să cumpăraţi”, a spus unul dintre traficanţi la plecare.

La Londra, jurnaliştii Sky News au arătat filmările lor la o întâlnire cu ofiţeri ai Agenţiei Naţională împotriva Crimelor (NCA). Aceştia au confirmat că tipurile de arme, zona unde a avut loc întâlnirea cu traficanţii şi preţurile discutate corespund informaţiilor lor.

„Armele sunt obţinute adesea în apropiere de zone de conflict, precum Ucraina, acolo unde a avut loc întâlnirea voastră. Trebuie să subliniez că Marea Britanie este, de departe, cel mai sigur loc din Europa când vine vorba de atacuri cu astfel de arme. Dar trebuie să fim vigilenţi, trebuie să facem mai mult”, a declarat directorul serviciului de combatere a crimei organizate din cadrul NCA, Ian Cruxton.

 
 
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *