Ultimele Știri

VIDEO/AUDIO: Strigătele de ajutor ale femeilor sechestrate de ISIS: ‘Mai rău de atât nici nu se poate!’

yazidi femei

Situația femeilor care ajung pe mâna membrilor grupării teroriste ISIS este cât se poate de crudă: sunt bătute, violate, vândute ca sclave sexuale și nimeni nu poate face nimic pentru ele. Însă, o femeie, la rândul ei yazidi, oferă ajutor tinerelor care ajung pe mâna teroriștilor. 

‘Aloo, alooo’ – se aude o voce stinsă, care abia se aude, însă disperarea apelantului este clară. ‘Situația noastră este gravă, mai rău de atât nici nu se poate’.

La celălalt capat al telefonului, Ameena Saeed Hasan le oferă un colac de salvare tinerelor yazidi ținute captive de jihadiștii de la Statul Islamic. În fiecare zi, Hasan – un fost parlamentar irakian, care acum vrea să salveze tinerele yazidi – primește astfel de apeluri, relatează CNN.

VEZI VIDEO AICI!

Când jihadiștii au capturat Mosul, Hasan a crezut că tinerele yazidi vor fi în siguranță pe muntele Sinjar. ‘De ce ar veni aici? Nu este petrol, nu este nimic. Ce ar putea să ia?’, se întreba ea.

Însă luptătorii de la Statul Islamic au mers și la Sinjar. Nu au găsit rezerve de petrol, însă au capturat o altă resursă mai importantă a regiunii: oamenii.

Jihadiștii au răpit mii de femei și copii yazidi și au ucis bărbații. ISIL susține că, potrivit Coranului, le este permis să ia ostatice femei nemusulmane și să le violeze.

Organizatia Națiunilor Unite a acuzat ISIL de genocid împotriva comunității yazidi. Multe familii dezbinate cerându-i acum ajutorul lui Hasan.

‘Oamenii mă știu’, a explicat ea. ‘Eu sunt din Sinjar și, de asemenea, eu sunt yazidi. Știu mulți oameni care au fost răpiți. Rudele mele, vecinii mei mă sună’, continuă să povestească femeia.

Împreuna cu soțul ei, Khalil, Hasan aruncă un colac de salvare pentru femeile yazidi. Pune la punct un plan de evadare, iar soțul ei face o călătorie periculoasă până la granița dintre Irak și Siria, pentru a le aduce pe tinerele yazidi acasă în siguranță.

Până în prezent, cuplul a salvat mai mult de 100 de oameni. Una dintre primele victime salvate a fost o femeie de 35 de ani, care avea șase copii – cu toții au fost răpiți și vânduți mai apoi ca sclavi.

În ciuda calvarului prin care a trecut, femeia a fost în cele din urmă salvată. Însă nu toate victimele sunt la fel de norocoase. Hasan spune că multe femei, în mod repetat violate și abuzate de răpitorii lor, n-au mai așteptat să fie salvate și și-au luat viața. Sute de fete yazidi s-au sinucis.

Munca lui Hasan a fost recunoscută și de Statele Unite, iar Departamentul de Stat i-a oferit chiar un premiu. John Kerry a lăudat ‘eforturile sale curajoase în numele minorității religioase yazidi din nordul Irakului’ și ‘angajamentul ferm de a ajuta victimele și de a salva vieți omenești’.

Hasan se gândește mereu la victimele pe care nu le-a putut salva. ‘Eu nu pot dormi, nu pot să uit ce s-a întâmplat cu ele’, spune femeia.

Mulți s-au alăturat luptei împotriva ISIS, dar în loc de bombe și gloanțe, arma lui Hasan este telefonul ei. Cu el ea oferă speranță, deși îndepărtată, și o promisiune care o ajută să se apropie.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*