Ultimele Știri

VIDEO: Zidul lui Orban, neputincios! Valuri de imigranți continuă tranzitul către inima Europei

ungaria imigranti

Mii de refugiați au continuat să treacă în Macedonia din Grecia într-un efort de a solicita azil în Uniunea Europeană.

Macedonia a renunțat la blocajul de la frontieră și îi ajută pe imigranță să tranziteze țara în drumul lor spre Uniunea Europeană și spațiul Schengen. Două mii de persoane care figurau printre cei 7.000 de imigranți ajunsi în Serbia în weekend-ul trecut după ce traversaseră Macedonia, au trecut luni seara frontiera Ungariei, membră a UE, a constatat un fotoreporter al AFP. Zidul lui Orban ar trebui să fie finalizat până pe 31 august, dar valul de imigranți a luat prin surprindere autoritățile de la Budapesta.

Guvernul ungar a luat măsuri excepționale și oferă transport gratuit cu trenul imigranților, pentru ai ajuta să părăsească țara și să își continue drumul către vestul Europei.

Hasan Elsalah, un farmacist din Siria a cheltuit 1.400 de dolari pentru a ajunge ilegal pe insula grecească Kos.

„Aș fi mort dacă rămâneam în țara mea. Sperăm spre viitor. Toate aceste persoane și-au pierdut agoniseala de-o viață”, a spus Elsalah.

După ce soțul ei și doi dintre copiii ei au fost uciși în Siria luna trecută, Rania însărcinată în șase luni a plecat din Siria împreună cu cei patru copii mici rămași în viață.

„Mi-am pierdut casa, familia mea și acum trebuie să salvez acești copii”, a spus Rania. Macedonia a deschis granița duminică, dar situația este încă departe de a fi calmă. Ei au acces la hrană și apă, precum și de îngrijire medicală de bază, dar procesul este lent.

Oficialii macedoneni au fost atenți să nu repete situația tensionată care a apărut la sfârșitul săptămânii, atunci când a răspuns unui val de refugiați disperați cu grenade de gaz paralizant și lacrimogene. Grecia a  fost invadată de circa 125.000 de refugiați și migranți ajunși pe mare în acest an – o crestere cu 750 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Un strat subțire de sârmă ghimpată și câteva forțe de ordine nu pot ține aceste persoane la intrarea Macedonia, spune un oficial de la Skopje. 

Bulgaria a trimis blindate la patru puncte de frontieră cu Macedonia în sprijinul poliției de frontieră, în cazul unui posibil aflux de imigranți, a anunțat marți Ministerul bulgar al Apărării. ‘În această etapă vom consolida preventiv paza frontierei asigurată de poliția de frontieră’, a declarat postului de radio local BNR Nikolai Karavainov, un responsabil pentru operațiuni în Ministerul Apărării de la Sofia.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*