Ultimele Știri

Video: Vulcanul islandez Bardarbunga a erupt

Vulcanul Bardarbunga a început să erupă inofensiv în ultimele zile,  după apariția unei falii de circa un kilometru lungime. Autoritățile aviatice  au lansat codul roșu pentru norul de cenușă, după ce Islanda a fost obligată să își închidă spațiul aerian în zona vulcanului Bardarbunga. Islanda a redeschis spațiul aerian de deasupra vulcanului după ce oamenii de știință au retrogradat amenințare de la cod roșu la cod portocaliu.

13

Fisura a apărut în afara ghețarului care acoperă vulcanul, a precizat specialistul de la Universitatea Liberă din Bruxelles.  Această deschidere va permite lavei să se scurgă, magma fiind foarte fluidă. Riscul unei erupții masive sub ghețar, care producă un uriaș nor de cenușă este prin urmare redus, a estimat expertul. El a avertizat însă că este nevoie de prudență, ținând cont că erupția vulcanului Eyjafjallajökull din 2010 a început la fel de inocent.

Actuala erupție are un caracter particular, deoarece magma s-a deplasat în subteran pe o distanță de 40 de kilometri. Este pentru prima dată de când se folosesc instrumente de măsurat când se înregistrează o asemenea evoluție. Direcția spre care se îndreaptă stârnește îngrijorare deoarece tunelul de lavă se duce direct spre Askja, un alt vulcan foarte activ din regiune. Aportul de căldură ar putea fi de ajuns pentru a produce o erupție explozivă de mare amploare, precum cea din 1875. Progresia s-a încetinit însă în cursul ultimelor ore. Evoluția situației poate duce fie la o erupție clasică, prin falia deschisă, fie la o continuare a direcției spre Askja. Ceea ce poate fi problematic, a explicat vulcanologul.

Vulcanul Askja este cunoscut pentru erupția uriașă din 1875, fumul și cenușa aruncat ajungând până în Suedia și Norvegia. Numeroși islandezi au fost nevoiți să plece atunci din țară.

11

12

14

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*