Ultimele Știri

VIDEO: Violenţe în China în urma arestării mai multor lideri democratici

china

Proteste violente au început odată cu arestarea mai multor lideri ai mişcării democratice din provincia de sud a Guangdong, Wukan, de către autorităţile chineze, în urma unui episod ce a avut loc marţi, 13 septembrie.
Poliţia chineză a deschis focul asupra sătenilor, utilizând gloanţe de cauciuc, într-o încercare de a submina demonstraţiile care au început în urma condamnării la trei ani de închisoare pentru corupţie şi alte acuzaţii a şefului satului, Lin Zulian, – care a fost ales pe cale democratică. În urma raidurilor, autorităţile chineze au arestat 13 lideri ai mişcării democratice, rănind un număr mare de localnici.

„Întregul sat este sub asediul poliţiei” a declarat o localică publicaţiei The Guardian.

Înregistrările video obţinute de postul de televiziune RTHK din Hong Kong, prezintă sute de ofiţeri de poliţie, dotaţi cu echipamente anti-revoltă, confruntându-se cu zeci de de săteni care susţin acţiunuile liderului Lin. Acesta a fost acuzat că a luat mită în valoare de 593.000 yuani (aprox. 79.000 Euro) pentru a „îmbunătăţii viaţa şi proiectele economice” in Wukan, recunoscându-şi faptele într-o declaraţie televizată.

Video AICI!

Guvernul chinez difuzează adesea confesiuni pretinse de persoane acuzate de fapte de corupţie, în încercarea de a câştiga sprijinul publicului, dar în schimb sunt acuzate de falsitate de către grupările pentru dreptruile omului. Fostul avocat al lui Lin a declarat pentru Associated Press săptămâna trecută, că Lin probabil a făcut mărturisirea pentru a-şi proteja familia, conform The Guardian.

Materialul video difuzat de RTHK a mai arătat, de asemenea, cum sătenii aruncau cu pietre în poliţiştii echipaţi cu scuturi.

Satul de pescari, Wukan, a intrat în vizorul publicului odată cu protestele din 2011 care acuzau guvernul chinez de fapte de corupţie.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*