VIDEO: Violenţe în China în urma arestării mai multor lideri democratici

  • Alexandra Rusu
  • 13 septembrie 2016
  • Externe
china

Proteste violente au început odată cu arestarea mai multor lideri ai mişcării democratice din provincia de sud a Guangdong, Wukan, de către autorităţile chineze, în urma unui episod ce a avut loc marţi, 13 septembrie.
Poliţia chineză a deschis focul asupra sătenilor, utilizând gloanţe de cauciuc, într-o încercare de a submina demonstraţiile care au început în urma condamnării la trei ani de închisoare pentru corupţie şi alte acuzaţii a şefului satului, Lin Zulian, – care a fost ales pe cale democratică. În urma raidurilor, autorităţile chineze au arestat 13 lideri ai mişcării democratice, rănind un număr mare de localnici.

„Întregul sat este sub asediul poliţiei” a declarat o localică publicaţiei The Guardian.

Înregistrările video obţinute de postul de televiziune RTHK din Hong Kong, prezintă sute de ofiţeri de poliţie, dotaţi cu echipamente anti-revoltă, confruntându-se cu zeci de de săteni care susţin acţiunuile liderului Lin. Acesta a fost acuzat că a luat mită în valoare de 593.000 yuani (aprox. 79.000 Euro) pentru a „îmbunătăţii viaţa şi proiectele economice” in Wukan, recunoscându-şi faptele într-o declaraţie televizată.

Video AICI!

Guvernul chinez difuzează adesea confesiuni pretinse de persoane acuzate de fapte de corupţie, în încercarea de a câştiga sprijinul publicului, dar în schimb sunt acuzate de falsitate de către grupările pentru dreptruile omului. Fostul avocat al lui Lin a declarat pentru Associated Press săptămâna trecută, că Lin probabil a făcut mărturisirea pentru a-şi proteja familia, conform The Guardian.

Materialul video difuzat de RTHK a mai arătat, de asemenea, cum sătenii aruncau cu pietre în poliţiştii echipaţi cu scuturi.

Satul de pescari, Wukan, a intrat în vizorul publicului odată cu protestele din 2011 care acuzau guvernul chinez de fapte de corupţie.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *