Ultimele Știri

Video: Uniți Salvăm îi cere demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea

De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, Comunitatea Uniți Salvăm a desfășurat o acțiune de protest la adresa Avocatului Poporului, Victor Ciorbea. 

Membrii Uniți Salvăm i-au cerut demisia dl. Victor Ciorbea datorită activității sale inexistente în fruntea instituției Avocatului Poporului. 

Grupul protestatar a fos invitat să delege două persane pentru discuții cu Avocatul Poporului, dl Victor Ciorbea. Vlad Ioachimescu și George Epurescu sunt cei care au fost delegați pentru discuția cu Avocatul Poporului.

av2

De la începutul întâlnirii cei doi au transmis mesajul de nemulțumire al societății civile față de activitatea Avocatului Poporului denunțând vechile practici ale instituției de neimplicare în problemele fundamentale și adoptarea unei atitudini active la adresa derapajelor politicului de la statul de drept.

”I-am transmis nemulțumirea pentru faptul că Avocatul Poporului nu se află în slujba poporului suveran ci în slujba politicienilor, tocmai prin refuzul de a se implica în problemele de fundament democratic. I-am explicat că orice problemă cu încărcătură politică produce efecte asupra cetățenilor și, drept urmare, implicarea Avocatului Poporului ca ultima pârghie pentru oprirea unor acte normative vădit neconstituționale devine obligatorie pentru apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor.”, a declarat George Epurescu.

”Am pus accent pe fundamentul statului de drept și anume dreptul la vot, dreptul de a fi ales, dreptul de asociere, dreptul la liberă întrunire și dreptul la libera exprimare a ideilor. Am exemplificat cazul Ordonanței traseiștilor pe care a refuzat să o atace la Curtea Constituțională ca fiind exemplul cel mai elocvent cu privire la jignirea inteligenței cetățenilor în fața acestei escrocherii politico-electorale.

Am precizat că vom urmări în special poziția Avocatului Poporului în momentul judecării la CCR a excepțiilor invocate de Opoziție. Am cerut o implicare activă în contestarea ordonanței și nu una pasivă, acesta fiind momentul până la care acordăm credit Avocatului Poporului.”, a mai adăugat Epurescu. 

av1

Cei doi delegați au mai  sesizat lipsa de finalitate a investigației efectuate la Pungești, raportul nefavorabil pentru Ministerul Afacerilor Interne fiind mușamalizat.

”I-am explicat că pentru localnicii din Pungești Avocatul Poporului rămâne ultima șansă. I-am explicat problemele legale privind licențele pentru gazele de șist pentru a înțelege povestea în ansamblu.”, a spus George Epurescu.

Vlad Ioachimescu i-a  prezentat lui Victor Ciorbea situația de la Certej, confirmând un consilier că au primit recent o astfel de petiție și o vor analiza.

av5

Avocatul Poporului și-a însușit o parte din critici și a prezentat câteva din lucrurile făcute în cele patru luni de mandat efectiv excluzând perioada de vară:

1. Înființarea datorită unei obligații internationale a departamentului anti-tortură, departament aprobat prin lege, marți, care va primi inclusiv reclamațiile pe tema abuzurilor jandarmilor împotriva protestatarilor. După 1 ianuarie vor fi operative grupurile de control inopinat în locurile de detenție.

2. Pe tema investigației de la Pungești a fost făcută o adresa către miniștrii Oprea și Dragnea, însă fără rezultat. Ordinul privind instaurarea zonei speciale nu a fost modificat.

3. A prezentat faptul că instituția nu s-a implicat în așa-zisele lupte politice și nu a atacat ordonanța traseiștilor din acest motiv.

4. Este în curs de organizare serviciul contencios constituțional și contencios administrativ pentru că Av. Poporului nu a fost până acum implicat în contencios și vrea să o facă. Vor fi scoase inclusiv posturi la concurs, legea care permite acest lucru a fost votată marți și se așteapta promulgarea și publicarea.

av7

”La sugestia noastră, Victor Ciorbea s-a arătat dispus să participe la dezbateri publice organizate de Comunitatea Uniți Salvăm sau de alte comunități, cu participarea ONG-urilor, a specialiștilor în anumite domenii de interes public în care instituția ar putea fi implicată, precum și a oricărui cetățean interesat, manifestându-și totuși îngrijorarea ca aceste dezbateri să nu se transforme în procese publice inchizitoriale.

În încheiere, manifestându-ne reținerea față de argumentele expuse, i-am transmis că societatea civilă este extrem de nemulțumită de activitatea sa, că există o petiție pe site-ul Avaaz inițiată de Comunitatea Uniți Salvăm în care se cere demisia sa din funcția de Avocat al Poporului, și i-am înmânat formularele de demisie sugerate și deja completate cu umor de către participanții la protestul din fața instituției.”, au mai adăugat cei doi delegați ai Comunității Uniți Salvăm.

Comunitatea Uniți Salvăm va urmări cu interes activitatea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, acesta fiind numit politic în fruntea instituției. 

ponta-ciorbea-300x225Citește și: Victor Ciorbea, Avocatul Poporului sau marionetă politică a Guvernului Ponta?

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*