Ultimele Știri

VIDEO: Un drog nou face ravagii printre adolescenţi: Amestecul conține acetonă sau chiar sodă caustică

Un nou drog etnobotanic face ravagii pe piaţa din România, după ce a fost deja interzis în Germania, acolo unde doi oameni au murit după ce l-au consumat. O reţea de traficanţi români, destructurată astăzi de procurori, cumpăra subtanţe chimice din Marea Britanie, le combina cu acetonă sau chiar sodă caustică şi le vindea adolescenţilor. Zeci de tineri români au ajuns la spital în stare gravă.

adolescenti etnobotanice

Produsul rezultat, numit CHIMNACA, a fost raportat în 2015 de Germania ca produs psihoactiv nou. Riscul pentru sănătate era extrem de ridicat, astfel că în Germania s-au înregistrat două decese ca urmare a consumului, iar la Braşov au existat două internări în spital în fiecare săptămână. Reţeaua a activat din noiembrie 2015 până în ianuarie 2016, astfel că un calcul simplu arată că s-au înregistrat doar la Braşov aproape 20 de internări provocate de această substanţă.

Substanţele chimice ajungeau în România prin curier. Procurorii spun că o parte din membrii grupării le combinau cu toluen, acetonă sau sodă caustică, iar amestecul îl pulverizau apoi pe ceaiuri medicinale pe care le cumpărau din supermarket. Un gram din acest amestec era vândut cu 20-30 de lei

„Aceste substante noi sunt extrem de periculoase, atât din punct de vedere psihic, cât și fizic, creează complicaţii respiratorii şi cardiace şi, de asemenea, complicaţii psihiatrice severe”, explică cms Cristian Oprişan, şeful Centrului Regional de Prevenire Antidrog Constanţa-Tulcea.

Medicii de la urgenţe spun că au săptămânal cel puţin două cazuri de minori care ajung la spital în stare gravă după ce iau aceste droguri.

25 de oameni din Braşov, Codlea şi Vulcan au fost ridicati după percheziţii şi duși la audieri. 11 dintre ei sunt acum cercetaţi penal, conform Digi24.

În legislaţia actuală, consumul şi deţinerea de substanţe psihoactive nu sunt incriminate, aşa că procurorii pot interveni doar când există un grup infracţional organizat.

În plus, deşi există o listă cu substanţe etnobotanice, actualizată periodic de autorităţi, traficanţii sunt mereu cu un pas înainte şi produc combinaţii noi, precum acest drog, care a apărut pe piaţă în 2015.

Procurorii spun că pericolul reprezentat de activitatea reţelei era cu atât mai mare cu cât preţul substanţelor cu efecte psihoactive nu era foarte ridicat, astfel că numărul tinerilor care îşi permiteau să le cumpere era foarte mare

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*