Ultimele Știri

VIDEO: Un alt american de culoare a fost omorât de către un polițist, mii de oameni protestează

Un caz similar celui din Ferguson, s-a întâmplat și în statul Arizona. Un alt bărbat de culoare , neînarmat, a fost ucis de un polițist.

În ambele cazuri polițiștii care i-au ucis pe cei doi tineri nu au fost pedepsiți. În acest caz, polițistul Daniel Pantaleo, în vârstă de 29 de ani, a recurs la o metodă care nu se mai folosește de mult timp, cu scopul de a-l imobiliza pe Eric Garner. Eric, diagnosticat cu obezitate și astm, în vârsta de 43 de ani era acuzat de vânzare ilegală de țigări. Acesta a fost prins de polițiști, iar tratamentul aplicat de Daniel Pantaleo i-a adus sfârșitul, asfixiindu-l. Tot procesul a fost filmat de către un trecător și se poate auzi pe înregistrare cum Eric s-a plâns în repetate rânduri că nu mai poate respira. Medicul legist a stabilit că moartea lui a fost determinată de lipsa de aer și a fost considerată omor. Deși întregistrarea momentului trist ar fi putut constitui o probă care să îl încrimineze pe tânărul polițist Daniel Pantaleo, judecătorii au decis că acesta nu se face vinovat de moartea lui Eric. 

Mii de oameni s-au arătat indignați de această hotărâre, mai ales că nu e primul caz când un polițist scapă basma curată după ce a ucis un om de culoare. Protestatarii au ieșit în stradă, în toate orașele importante din SUA și au militat împotriva rasismului și a brutalității poliției. Aceștia au scandat, ”Rasismul ucide”, ”Totul se oprește aici”, ”Viața celor de culoare contează” și ”Nu pot să respir”, așa cum se plângea Eric atunci când era strâns de gât de polițist. Mai mulți protestatari au fost arestați deoarece au devenit violenți, atunci când au apărut polițiștii.

1

La Washington, sute de oameni au mărşăluit prin centrul oraşului şi au scandat lozinci anti-rasiste, purtând pancarte cu mesaje împotriva brutalităţii poliţiei. Unii demonstraţi s-au întins pe jos, în intersecţii.

1

Şi la New York, sute de oameni au ieşit în stradă. Protestatarii au aprins lumânări şi au mărşăluit prin centrul metropolei, chiar în timpul orei de vârf, ceea ce a provocat cozi în trafic.

1

Atât președintele Barack Obama cât și secretarul american al justiției, Eric Holder, au făcut declarații cu referire la acest caz, tocmai pentru a liniști populația care a ieșit în stradă.

„Cetățenii trebuie să aibă încredere că poliția și procurorii nu fac discriminări. Am luat măsuri concrete pentru a întări relația dintre forțele de ordine și comunitățile de oameni de culoare. Intenționez să am o discuție în acest sens și cu primarul New York-ului, Bill de Blasio”, a transmis Barrack Obama.

Se pare totuși că, după spusele secretarului america al Justiției  Eric Holder, va începe o anchetă federală pentru a se determina dacă au fost sau nu încășcaye drepturile civile.

„Procurorii noștri vor desfășura o anchetă independentă, echitabilă și rapidă. Cu toții am văzut înregistrarea video cu arestarea lui Eric Garner. Moartea sa, cu siguranță, este o tragedie”, a declarat secretarul american.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*