Ultimele Știri

VIDEO pe front: Ucrainenii au opus rezistenţă asaltului separatiştilor de la Mariinka

Lupta de la Mariinka în estul Ucrainei

Patru militari ucraineni au murit şi alţi 39 au fost răniţi în cea mai cruntă luptă de la începutul primăverii, desfăşurată în apropierea oraşului Doneţk, în localitatea controlată de ucraineni, Mariinka.

Ziua de ieri a fost marcată de lupta sângeroasă dintre armata ucraineană și separatiștii proruşi pentru orăşelul Mariinka, situat la 15 de km vest de Donețk. Batalionul „Kiev 2” împreună cu alte brigăzi ale armatei ucrainene au rezistat celor peste 100 de atacuri cu rachete GRAD şi mortiere.

Pentru prima dată după încheierea armistiţiului de la Minsk, separatiştii au folosit făţiş armament de artilerie grea, precum tancuri T-64 și T-72 cu proiectile de artilerie de 122 mm, 152 mm şi chiar 220 mm, cele pe care s-au obligat să le retragă într-o zonă demilitarizată.

O coloană de tancuri au bombardat casele şi clădirile de le periferiile localităţii, inclusiv spitalul pustiu, unde mercenarii au reuşit să se adăpostească. La scurt timp, ucrainenii s-au văzut nevoiţi să folosească artilerie grea pentru a opri înaintarea inamicului, după care a urmat „curăţarea” Mariinkăi de separatişti. Din surse militare, de partea cealaltă, pierderile umane au constituit 24 de separatişti, iar alţi 91 au fost răniţi. 

Din punct de vedere militar, specialiştii au declarat că bătălia de la Mariinka nu este o ofensivă pe scară largă, ci o luptă locală, prin care separatiștii încearcă să-şi îmbunătățească poziția tactică în zonă. Aceștia sunt îngrijoraţi de proximitatea pozițiilor armatei ucrainene faţă de Donețk, având în vedere că Mariinka este o suburbie a oraşului şi ucrainenii ar putea ataca oericând bazele militare din regiunea Doneţk, controlate de separatişti.

Cadrele militare ale Ucrainei prevăd că în viitorul apropiat ar trebui să apară noi atacuri locale care vizează punctele de control din regiunea Doneţk, iar această tactică a unui conflict militar constant şi mocnit îi va permite lui Putin să continue presiunile politice asupra Ucrainei, mai ales că acest tip de război tacit nu va produce mari proteste în rândul diplomației mondiale şi nici nu va duce la întărirea sancțiunilor înainte și după Summitul G7.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*