Ultimele Știri

Video: Ucraina, Rusia și Uniunea Europeană au semnat acordul de livrare a gazelor

După două zile de negocieri, Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană au semnat joi, la Bruxelles, un acord care prevede reluarea livrărilor de gaze ruseşti către Ucraina în această iarnă.

Acordul semnat de miniştrii de energie ai celor două ţări implicate în conflict, rusul Alexander Novak şi ucraineanul Iuri Prodan, alături de comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, obligă Ucraina să achite până la sfârşitul anului suma de 3,1 miliarde de dolari, reprezentând o parte din datoriile către Gazprom.

„Prin semnarea acestui acord putem spune că responsabilitatea politică, logica cooperarii şi pur şi simplu bunul simţ economic au prevalat”, a declarat Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Jose Manuel Barroso, care a asistat la ceremonia de semnare, a declarat că atât Rusia, cât și Ucraina au negociat din greu angajamente luate față de blocul din Vest, cu o Moscovă care își dorește banii Uniunii Europene pentru a achita datoriile Ucrainei către Gazprom și autoritățile de la Kiev, care sunt nerăbdătoare de a ajunge la un acord cu care s-ar putea justifica în fața alegătorilor interni, care au ales calea europeană. 

Ministrul rus al energiei, Alexander Novak a declarat că speră că  acest compromis va ajuta la stabilizarea situației din Ucraina.

„Procesul nu a fost ușor. Cu toate acestea, am reușit să ajungem la un compromis în legătură cu multe aspecte, iar partea rusească a făcut posibil un compromis în ceea ce privește prețul și în ceea ce privește structurarea datoriei. Aceasta este contribuția noastră la compromis, în scopul de a stabiliza situația din Ucraina, astfel încât în perioada de toamnă și de iarnă să existe o siguranță cu privire la aprovizionarea consumatorilor europeni, care este, deasemenea, stabilă. Suntem convinși că relațiile noastre viitoare vor fi constructive și că sarcinile vor fi îndeplinite”, a spus Novak

Ministrul ucrainea al energiei, Iuri Prodan a declarat că în umra acestei tranzacții ar avea de profitat nu numai Ucraina, dar și Uniunea Europeană.

„Această decizie luată astăzi va asigura securitatea energetică a Ucrainei, dar va asigura, deasemenea, furnizarea de gaze naturale către Uniunea Europeană”, a spus Prodan.

Documentul semnat de cele trei părţi este valabil până în luna martie 2015 şi stabileşte preţul de 385 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

Gazprom a decis în luna iunie să oprească livrările de gaze naturale către Ucraina, în momentul în care oficialii de la Kiev au anunţat ca nu pot plăti datoria de aproape cinci milioane de dolari. Rusia furnizează aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale pentru Uniunea Europeană, jumătate din volum fiind pompat prin conductele care traversează Ucraina.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*