Ultimele Știri

VIDEO: Tragedie la Mecca. Sute de musulmani au murit într-o busculadă produsă în timpul pelerinajului anual

pelerini morti mecca

UPDATE 15: Numărul deceselor şi răniţilor de la Mecca creşte vertiginos. Peste 450 de persoane de diferite naţionalităţi au murit şi alte 719 au fost rănite, în urma unei busculade produse joi în timpul pelerinajului anual la Mecca, conform Reuters.

Ştire iniţială:

Cel puțin 310 de persoane au murit și peste 500 au fost rănite într-o busculadă în care au fost implicați pelerinii, joi, la Mina, în apropiere de Mecca, au anunțat autoritățile saudite.

Aproximativ două milioane de credincioşi musulmani participă începând de marţi la pelerinajul anual la Mecca (hajj).

>

Sunt în curs de desfășurare operațiuni de salvare, iar până în prezent sunt 100 de morți și 390 de răniți, au anunțat inițial serviciile de apărare civilă într-o postare pe contul de Twitter, ceea ce sugera că bilanțul ar putea crește. Ulterior au fost anunțați 150 de morți, apoi bilanțul a crescut la 220 de morți, iar ulterior la 310 morți.

Cu mai puțin de două săptămâni în urmă, 107 oameni și-au pierdut viața și peste 230 au fost răniți după ce o macara s-a prăbușit, în timpul unei furtuni, peste Marea Moschee de la Mecca. Cu toate acestea, pelerinajul anual a fost menținut.

În anul 2006, o busculadă produsă în timpul Hajj-ului s-a soldat cu moartea a circa 350 de pelerini.

Regatul Arabiei Saudite este locul de naștere al Islamului, adăpostind primele două locuri sfinte ale musulmanilor: Marea Moschee de la Mecca și Moscheea profetului din Medina. „Hajj” este un ritual care reface traseul profetului Mohammed, din urmă cu 14 secole.

Începe cu deplasarea pelerinilor de la Mecca la Mina, o vale din apropierea orașului sfânt, unde credincioșii musulmani petrec noaptea în rugăciuni, și continuă cu urcarea pe muntele Arafat, situat la 12 kilometri de Mecca, unde Profetul Mohammed a rostit ultima sa predică, petrecând ziua în rugăciuni și reculegere.

Pelerinii urcă Jabal al-Rahma (Muntele Iertării), unde rămân până la apusul soarelui, pentru a implora iertarea divină. Punctul central al pelerinajului, acest moment de calm și rugăciune, simbolizează Judecata de apoi. Potrivit tradiției, Satan s-a arătat de trei ori în aceste locuri: în fața lui Abraham, apoi a soției acestuia, Hagar, și în fața fiului celor doi, Ismail.

Pelerinii revin apoi la Mina, unde lapidează trei stele reprezentându-l pe Satan (gest care simbolizează refuzul răului) și participă la Sărbătoarea Sacrificiului, a mielului pe care Abraham l-a sacrificat în locul uciderii fiului său, din ordinul Domnului. Această ceremonie, cu un mare grad de risc, marchează prima zi a Sărbătorii Sacrificiului, Kurban Bayramul (4 octombrie), care durează trei zile și constă în a arunca zilnic cu câte șapte pietre în trei stâlpi înalți de 18 metri, amplasați pe o distanță de 272 de metri, situați în Valea Mina, în timp ce scandează „Allah Akbar” (Alah este cel mai mare).

În final, pelerinii vor reveni la Mecca, unde vor înconjura de șapte ori Kaaba (Casa Domnului), o construcție cubică situată în centrul Marii Moschei, care adăpostește piatra neagră adusă, conform tradiției, patriarhului Abraham de către îngerul Gabriel.

Anul trecut au participat peste două milioane de oameni, dintre care peste 1,4 milioane au venit din afara regatului, fiind în scădere comparativ cu 2012, când au participat 1,75 milioane de persoane. Riyad-ul a impus anul trecut o reducere cu 20% a numărului de pelerini din alte țări și cu 50% pentru cei veniți din Arabia Saudită, invocând riscul unei epidemii de MERS-CoV și lucrările de extindere a locurilor sfinte.

În 2008, numărul musulmanilor a atins aproximativ cifra de trei milioane, veniți din aproape 100 de țări.

La pelerinaj a participat în 2013 Abdullah Gül, care a devenit primul președinte turc în funcție participant la pelerinajul de la Mecca.

În 2007, președintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a fost primul șef de stat al Republicii islamice care a participat la pelerinajul de la Mecca.

În fiecare an Arabia Saudită desfășoară peste 100.000 de forțe de ordine și voluntari, inclusiv pompieri, echipe medicale și oameni de serviciu pentru a asigura securitatea acestei imense adunări, marcate frecvent de incidente cu sute de morți (atacuri, incendii și busculade ucigătoare).

Alte tragedii produse la Mecca

În 2006, prăbușirea hotelului Luluat al-Kheir (Perla binelui) din Mecca s-a soldat cu 363 de morți, iar în 2005, în prima zi a sărbătorii musulmane a sacrificiului, s-au înregistrat 251 de victime.

În 2003, 14 pelerini, printre care șase femei, și-au pierdut viața într-o busculadă. În înghesuiala și panica din cursul pelerinajului din 2002, 35 de persoane au fost sufocate sau călcate în picioare în momentul în care un mare număr de credincioși s-a îngrămădit în Valea Mina, iar în 2001, 35 de credincioși au murit în cursul ritualului.

Cel mai grav eveniment a avut loc însă în 1990, când 1. 426 de pelerini și-au pierdut viața în îmbulzeala creată într-un tunel.

De-a lungul timpului, au fost ani în care pelerinajul la Mecca a fost interzis din cauza problemelor legate de siguranța sănătății. Astfel, în 1947, Egiptul le-a interzis cetățenilor săi să se ducă la locurile sfinte din cauza unei epidemii de holeră.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*