VIDEO: Tâgul de Paște, între tradiție și kitsch

Targ de Paste

În fiecare an se organizează un târg de Paște în Capitală, cu produse tradiționale. Aici, săptămâna mare se desfășoară între obiecte cu tradiție de sute de ani din lut, ouă încondeiate, icoane, dar și mici, varză murată, dulciuri de toate felurile, ii și baticuri de ultimă generația, acompaniate de câte o fanfară plină de entuziasm. Totul se întâmplă și în parcul Cișmigiu, în perioada 22 aprilie – 2 mai.

Anul acesta, vânzătorii au avut mare ghinion, primele zile din târg a plouat și n-a trecut picior de om prin parc. Maria Gălan, din Rădăuți, județul Suceava spune că a vândut mai multe ouă încondeiate de Crăciun, decât de Paște. În ploaie și frig, femeia a și răcit, iar acum se gândește cum o să își scoată cei 1.000 de lei pe care i-a dat pentru chiria căsuței din lemn.

Târgul pare împărțit în două zone generale, una cu produse tradiționale și alta care seamănă mai mult a bâlci, muzica cu siguranță sugerează asta. N-am nimic împotriva acestor lucruri, dar îmi vine greu să înțeleg cum se împacă întrele ele și ce legătură au cu Sărbătoatea Paștelui.

Niciodată n-am înțeles care este conexiunea dintre iepuri, ouă și Isus Hristos. Oricât ți-ai încorda mușchii minții, cele trei lucruri par scoase dintr-o pălărie la întâmplare. Ce să mai spunem de oamenii care cu greu fac diferența dintre nașterea Domnului și sacrificiul Său?

Se pare că acest Paște va fi și ca cel de anul trecut: kitschuri la tot pasul, mâncare și băutură fără măsură, număr record de internați în spitale și zero toleranță pentru ce ar putea să însemne de fapt această sărbătoare.

Paște fericit!

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *